Kabinet hoopt op 20 september coronamaatregelen te kunnen versoepelen

13 aug 2021, 20:20 Nieuws
mark rutte persconferentie 31 maart 2020
Het demissionaire kabinet hoopt op 20 september al een aantal versoepelingen door te voeren in de coronamaatregelen, bijvoorbeeld in de horeca.
Ook wil het, als de situatie het dan toelaat, de 1,5-meterregel loslaten. Op 1 november zouden dan, als alles meezit, de resterende maatregelen er ook af kunnen. Maar die datum is “echt nog een datum in de lucht, dat is echt nog onzeker," aldus demissionair premier Rutte

Onderwijs

Het MBO, HBO en universitair onderwijs kan vanaf 30 augustus de anderhalve meter maatregel loslaten. Daar gelden wel nog enkele beperkingen, zoals en maximale groepsgrootte van 75 personen. Dat betekent dat massale hoorcolleges vooralsnog niet mogen worden gegeven. Ook moeten mensen een mondkapje dragen op de gangen en blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten. Het belang voor studenten om fysiek onderwijs te volgen is groot, benadrukte de premier.
De coronaregels die nu gelden op middelbare scholen, zoals het 1,5 meter afstand houden tot leraren en het dragen van mondkapjes in gangen en kantines, blijven voorlopig nog van kracht.

Horeca

De regels zoals die nu gelden voor bijvoorbeeld de horeca blijven tot 20 september onveranderd. Discotheken en nachtclubs blijven ook de komende weken dicht. Ze mogen ook na 20 september nog niet weer open. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdag bekendgemaakt op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Het is in clubs en disco’s niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Het kabinet hoopt dat die regel vanaf 20 september niet meer hoeft te gelden voor de meeste plekken in de samenleving, maar ook als de afstandsregel vervalt blijven de dancings dicht. De nachtclubs en discotheken krijgen na 1 oktober financiële steun, zei Rutte.

Testen voor Nederlanders die op reis gaan

Nederlanders die op reis gaan en daarvoor een coronatest nodig hebben, kunnen deze tot 1 oktober gratis laten doen. Het gratis testen zou oorspronkelijk mogelijk zijn van 1 juli tot 31 augustus, maar dat wordt nu dus met een maand verlengd. Het idee er achter was d at nog niet iedereen deze zomer de kans had gehad om volledig gevaccineerd te zijn, maar een vaccinatie of een negatieve test wel door veel landen als voorwaarde wordt gesteld om binnen te komen.