Jaarlijks wordt er gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van een tekenbeet. Dat de spinachtigen de ziekte van Lyme kunnen overbrengen zal voor niemand nog nieuws zijn.
Sinds kort is er ook een ander virus dat door een besmette teek kan worden overgebracht: het teken-encefalitisvirus (TBE-virus). Een infectie verloopt meestal zonder klachten, maar kan ook verkeerd uitpakken en leiden tot een ontsteking van de hersenvliezen en de hersenen.
Als mensen wel ziek worden van het TBE-virus verloopt het ziekteproces in twee fasen. Ongeveer een week tot twee weken na de tekenbeet krijgt de patiënt koorts en last van hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Als de klachten verdwenen zijn kan na een week hersen(vlies)ontsteking ontstaan, met hoge koorts en ernstige hoofdpijn. Ziekenhuisopname is dan noodzakelijk. De patiënt herstelt meestal volledig.
Het TBE-virus komt voor in verschillende landen in Noord-, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk. Op 21 juli 2016 maakte het RIVM bekend dat voor de eerste keer in Nederland een patiënt ziek is geworden door een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug.