Kinderen voeren acties uit voor een betere wereld

26 sep 2020, 12:15 Nieuws
gastlessen global goals
Vrijdag was het precies 5 jaar geleden dat 193 landen tijdens de jaarlijkse VN-vergadering een akkoord tekenden over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen.
545 leerlingen van basisschool De Maaskei Urmond, IKC Aelse, basisschool De Hoefer Sittard en het Da Capo College Sittard kregen een gastles van CNME De Rollen over de 17 Duurzame ontwikkelingsdoelen oftewel de Global Goals. Ook wethouders va Stein en Sittard-Geleen traden op als gastdocent.
Doel van de les is de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen meer bekendheid te geven en kinderen te laten zien dat ze zelf hun steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.
De gastles was heel concreet. De kinderen bedachten hun eigen actie die ze twee weken lang echt gaan uitvoeren: zwerfvuil opruimen, plasticvrij winkelen, helpen bij de voedselbank, bloemen in de tuin planten, etensrestjes benutten, korter douchen, licht uitdoen, fietsen naar school in plaats van gebracht worden met de auto, et cetera. Niet alleen de kinderen, ook hun juf/meester en de wethouders/gastdocent komen in actie. Over twee weken, op deDag van de Duurzaamheid, presenteren de leerlingen hun actie aan hun klasgenoten.
De 17 doelen vormen een wereldwijde agenda met als doel de wereld tot ‘een betere plek te maken in 2030’. Er zijn doelen over armoede, gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook over duurzame energie, mensenrechten, economische groei, vrede en veiligheid en het klimaat.
Het bijzondere is dat onder de gastdocenten 4 wethouders waren, 3 van Stein en 1 van Sittard-Geleen. De gastdocenten zijn goed voorbereid door Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie De Rollen, de initiator van deze les in de Westelijke Mijnstreek. CNME De Rollen staat zeker niet alleen in dit initiatief, over de hele wereld worden soortgelijke lessen uitgevoerd onder de naam World’s Largest Lesson.
Schoolklassen en gastdocenten kunnen zich bij CNME De Rollen aanmelden om volgende keer mee te doen door en e-mail te sturen aan [email protected] .