Klimaatadaptatie in de Euregio Maas-Rijn: Een grensoverschrijdend actieplan voor ons landschap

01 okt , 11:10 Nieuws
bijeenkomst 3lp
Onze grensoverschrijdende landschappen moeten klimaatbestendiger worden: dat is het doel van het Drielandenpark (3LP), een grensoverschrijdend partnerschap voor landschap en klimaat onder de paraplu van de Euregio Maas-Rijn (EMR).
Om dit te bereiken zijn concrete maatregelen en acties nodig. Het HORIZON PLUS Change project is een van de manieren om dit te bereiken. Als een van de 12 Europese praktijkpartners wil het 3LP besluitvormers voorzien van concrete oplossingen. Op donderdag verkende een groep regionale belanghebbenden in een workshop verschillende natuurgebaseerde oplossingen (nature-based solutions) en mogelijkheden voor grensoverschrijdend, duurzaam bestuur voor kleine (grensoverschrijdende) stroomgebieden.

Een eerste stap: het projectforum in december 2023

Vorig jaar (14 december 2023) had het Drielandenpark grensoverschrijdende stroomgebieden al tot onderwerp gemaakt in zijn projectforum “Samen voor een klimaatbestendig landschap 2.0”. Een onderwerp dat gevoelig ligt, maar ook heel belangrijk is in onze EMR, waar de catastrofale overstromingen van 2021 nog in veel hoofden en regio's nagalmen. Meer dan 120 deelnemers uit de hele Euregio wisselden van gedachten over regionale masterplannen en maatregelen na de overstromingen. Sindsdien is het netwerk gestaag gegroeid en vormt het een pijler van de Euregionale “Community on floods”, die het 3LP samen met het Waterschap Ruimte Limburg (WRL) heeft gelanceerd.
Het projectforum was ook het startsein voor de reeks workshops van PLUS Change (Planning Land Use Strategies for meeting climate, biodiversity and social goals in a Changing world), een HORIZON-project (gefinancierd door EU-fondsen), waarin het Drielandenpark een van de praktijkpartners is naast 23 Europa-brede partners uit onderzoek en praktijk.
Elk van de 12 PLUS Change praktijkcases zal in 2024 een creatieve Possible Landscapes sessie organiseren, geleid door de partner Biobased Creations. Tijdens de sessies werken lokale belanghebbenden samen aan innovatieve oplossingen voor duurzaam landgebruik in de betreffende regio, die een waardevolle bijdrage zullen leveren aan de respectievelijke inspanningen in elke praktijkcase.
Als onderdeel van het Europese project wil het Drielandenpark een grensoverschrijdend actieplan ontwikkelen voor een klimaatbestendig landschap in de Euregio Maas-Rijn.

Possible Landscapes: Mogelijke vormen van aanpassing van onze landschappen

Op 26 september 2024 verkende het Drielandenpark, begeleid door Biobased Creations, met gasten uit de hele EMR aan drie verschillende tafels in het bijzonder de mogelijkheid van experimentele ruimten voor klimaatbestendige wetlands en solidariteit tussen stroomopwaarts en stroomafwaarts gelegen oeverbewoners in drie geselecteerde kleine grensoverschrijdende stroomgebieden. Aan een vierde tafel werden de mogelijkheden en het potentieel van dit instrument van “microbassin labs” voor de stroomgebieden van de Euregio in het algemeen besproken.
De resultaten van de workshop (nieuwe ideeën, perspectieven en samenwerkingsmogelijkheden voor grensoverschrijdende stroomgebieden) die de deelnemers tijdens de workshop op een actief en een ludiek manier hadden ontwikkeld, worden vervolgens op verhalende en visuele wijze opgetekend en zullen over enkele weken op de website van het project beschikbaar zijn.
Het uiteindelijke doel van het PLUS Change project is om landgebruik duurzamer te maken in een steeds meer veranderende wereld en om besluitvormers te voorzien van concrete oplossingen en routekaarten. Een visuele transcriptie lijkt hiervoor de geschiktste manier.
Meer informatie over het Possible Landscapes project is te vinden op de algemene Possible Landscapes website.

Wat is het Drielandenpark?

Het Drielandenpark (3LP) is een samenwerkingsverband tussen de milieu-, natuur- en ruimtelijke-ordeningsafdelingen van 9 overheidsinstanties in de Euregio Maas-Rijn en de EGTS Euregio Maas-Rijn zelf.
Als zodanig werkt het 3LP aan het thema “Landschap en Klimaat” van de EGTS Euregio Maas-Rijn en levert het een belangrijke bijdrage aan de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie tussen belanghebbenden op het gebied van natuur en milieu in de grensregio.