Koninklijk Paar bezocht voormalige Mijnstreek

08 okt 2015, 19:18 Nieuws
bloemetje van noa
Donderdag brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het kader van het Jaar van de Mijnen een bezoek aan de voormalige Mijnstreek.
Het bezoek aan Limburg werd laat in de middag afgesloten in Geleen, waar een ontmoeting met een aantal ondernemers op het programma stond. Daar ging het over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst. Er werd onder meer gesproken over de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat, innovatie en concurrentiepositie. Aan het gesprek namen ondernemers deel van bedrijven die gerelateerd zijn aan het mijnverleden en/of de chemische industrie, maar ook ondernemers van relatief jonge, snelgroeiende bedrijven uit de maakindustrie, de dienstverlening en de logistiek.
Het hoge bezoek begon eerder vandaag in Kerkrade, waar Nederland's oudste kolenmijn lag - de Domaniale. Koning en Koningin werden er ontvangen door mr. Theo Bovens, gouverneur van Limburg, samen met de burgemeesters van Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen.
In Kerkrade werd stilgestaan bij de symboliek en betekenis van het mijnwerkersmonument van d'r Joep. Aansluitend verrichtte het Koninklijk Paar in het nieuwe Columbus-earth theater de officiële ingebruikname van een ensemble van drie musea, bestaande uit Columbus (earth theater), Cube (design museum) en Continium (discovery center).
Het bezoek aan Kerkrade werd afgesloten met een ontmoeting met oud-mijnwerkers in schacht Nulland.
Voordat koers werd gezet naar Geleen werd Heerlen bezocht. Dat deel van het bezoek stond in het teken van de transformatie van mijnindustrie naar een attractieve en innovatieve regio. Een ritje over een deel van de Buitenring Parkstad Limburg stond op het programma, evenals een bezoek aan het Arcus-college op de Onderwijsboulevard. Onderwijs, stedelijke vernieuwing en de Brightland Campussen kwamen daar onder de aandacht.