Kritiek op Ambitiedocument Petrusschool en omgeving

26 sep 2023, 14:00 Nieuws
dagboek van een herdershond 04
De Stichting Jacob Kritzraedt en de Vereniging Sittards Verleden (VSV) beijveren zich voor het behoud van monumentale gebouwen en cultureel erfgoed in Sittard.
In een brief aan het gemeentebestuur complimenteren ze de gemeente voor het faciliteren van de live-uitzending van de musicalversie van Dagboek van een Herdershond en "voor het promotioneel faciliteren van de authentieke uitstraling van de binnenstad van Sittard".
Hierdoor groeit de aandacht en waardering voor de historische binnenstad van de oude vestingstad.
Tegelijkertijd stelt de stichting dat van deze historisch en cultuurhistorisch unieke situatie voor een vergelijkbare uitzending als het 'Dagboek van een Herdershond' in de toekomst geen gebruik meer gemaakt zal kunnen worden. Die stelling is gebaseerd op de inhoud van het recente gemeentelijke 'Ambitiedocument Petrusschool en omgeving'. Daarin wordt betreurd dat dit deel van de historische binnenstad "reuring" mist en wordt – naast de "commerciële as" door de winkelstraten ingezet op een "culturele as" via Ligne, Deken Tijssenstraat, Kloosterplein, Oude Markt naar de Markt.
"Naast het feit dat zich (wederom) wreekt dat geen gebruik is gemaakt van de aanwezige kennis in het Erfgoedcentrum en bij de lokale historische verenigingen, is het onbegrijpelijk en vanuit historisch perspectief in feite onacceptabel dat volledig voorbij wordt gegaan aan de unieke positie van het Kloosterplein en omgeving als immuniteitsgebied van het kapittel van de Grote Kerk, gekenmerkt
door het ontbreken van commerciële activiteiten ten faveure van rust en stilte," zo luidt de kritiek van de Stichting Jacob Kritzraedt en de VSV.
De Stichting en de VSV hopen en verwachten dat dit unieke stuk Sittard "gespaard blijft van de 'reuring' die het in eeuwen gegroeide karakteristieke beeld aan zou tasten en waarschijnlijk zelfs tenietdoen".