Kwebbel en Sjnebbel kraakten nieuwbouw Hof van Serviam in Sittard

18 dec 2020, 12:48 Nieuws
kwebbel en sjnebbel the movie
Het bekende Sittardse damesduo Kwebbel & Sjnebbel heeft een woning gekraakt in het gloednieuwe Hof van Serviam.
De bijzondere actie is op film vastgelegd door cineast Maarten Welzen en voorzien van muziek van Bart Storcken en Tren van Enckevort.
Achterliggend idee: een eerbetoon brengen aan de bijna 200 medewerkers van zorgcentrum De Baenje, die in maart komend jaar samen met de bewoners van het zorgcentrum aan de Schuttestraat in Sittard verhuizen naar de nieuwbouw van Hof van Serviam aan de Odasingel.
De oplevering van dat nieuwe onderkomen had in oktober op feestelijke wijze moeten gebeuren. Daarbij zouden ook de dames Kwebbel & Sjnebbel (Cyrille Niël en Sjef Schurgers) een belangrijke rol spelen. Maar ook hier gooide corona roet in het eten.
Opdrachtgever ZOwonen nam het initiatief om de sleuteloverdracht niet zomaar voorbij te laten gaan. De historische plek, het verhaal van de Sittardse Schootsvelden, de architectuur en de toekomstige bewoners zijn daarvoor te bijzonder!
Daarop werd het idee geboren om een film op te nemen, die een ode moest worden aan de zorgmedewerkers van De Baenje en aan de ouderen in de stad. Een lokale alliantie uit de culturele sector, waaronder Nicole en Sjef Schurgers, Cyrille Niël, Jan van Daal, Maarten Welzen en Bart Storcken, werkte in het diepste geheim aan de film. Repetities vonden plaats in lege lokaaltjes en de opnames in een donker, verlaten Sittard. Ook Van Wijnen, bouwer van Het Hof van Serviam, heeft bijgedragen aan de videoproductie.
De film draait inmiddels een week in de tweepersoons coronaproof bioscoop in de Baenje, sfeervol ingericht met medewerking van bioscoop Foroxity en Igor Stel van Landgoed Kasteel Limbricht. Het verzorgend personeel is heel enthousiast en enorm dankbaar voor dit gebaar. Zo enthousiast dat de minibioscoop, op verzoek, twee weken langer open blijft, zodat de zorgmedewerkers de film samen met de bewoners nog een keer kunnen kijken.
Het resultaat is vanaf vanmiddag 16:00 uur voor iedereen te zien op de Facebookpagina van Kwebbel & Sjnebbel: Kwebbel & Sjnebbel, The Movie: ’t kraake van het Hof van Serviam .