Het derde memoriebos op de Sittardse Kollenberg staat sinds zaterdagochtend helemaal vol, er is geen plekje meer vrij.
Het bos is, net als het eerste en tweede memoriebos, tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Behoud Kollenberg.
Volgens het onlangs tot de stichting toegetreden lid Jacques Pfennings is het perceel waarop de bomen van het derde memoriebos staan in 1970 behouden als natuur- of landbouwgebied, omdat De Mander met de actie Behoud de Kollenberg in het geweer kwam tegen plannen om op die plek woningen te bouwen.
Later is de Stichting Behoud Kollenberg opgericht, die waakt over het behoud van de unieke landschappelijke waarde van het gebied.
De bomen in de memoriebossen zijn stuk voor stuk geplant ter nagedachtenis aan een levensgebeurtenis. Dat kan een overlijden zijn, maar bijvoorbeeld ook een geboorte of een huwelijk. Ook de Stichting Behoud Kollenberg heeft er een memorieboom geplaatst, dit ter nagedachtenis aan het onlangs overleden oud-bestuurslid Peter Boudewijn.
Alle bomen zijn genummerd en voorzien van een certificaat. In het derde memoriebos zijn onder meer lindes, beuken en eiken geplant. Die variëteit was een eis van Natuurmonumenten. "Ditmaal hebben we de bomen laten planten door een professioneel bedrijf", zegt Pfennings, "want in het verleden gebeurde het te vaak dat bomen niet aansloegen, omdat het planten niet op de juiste manier bleek te gebeuren. En als een memorieboom niet aanslaat, dan is dat natuurlijk pijnlijk".
Nu het memoriebos compleet is wordt het, net als bij de eerdere memoriebossen is gebeurd, overgedragen aan Natuurmonumenten. Dat onderhoudt de bomen en het perceel waarop ze zijn aangeplant.
Volgens Pfennings zijn er op de Kollenberg geen percelen meer beschikbaar voor een vierde memoriebos. "Bossen zijn prachtig, maar als je de Kollenberg zou volplanten met memoriebomen dan zie je het prachtige glooiende landschap niet meer en dat is natuurlijk niet de bedoeling."