Laatste nieuwjaarstoespraak van burgemeester Sjraar Cox

03 jan 2020, 21:20 Nieuws
nieuwjaarstoespraak 2020 sjraar cox
Vrijdagavond werd de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst van de gemeenteraad en het College van B&W in schouwburg De Domijnen in Sittard weer druk bezocht.
De ontvangst werd zoals gebruikelijk bezocht door tal van ondernemers, inwoners en besturen van verenigingen, stichtingen en instellingen. Om 18:30 uur sprak Sjraar Cox in de grote zaal zijn laatste nieuwjaarstoespraak uit als burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen.
De vraag die hem het afgelopen jaar nachten slaap heeft gekost is welke Cox die ene inwoner van Sittard-Geleen nou bedoelde met de tweet dat de gemeente één Cox teveel heeft. De tweet van die inwoner was een reactie op een tweet van Fortuna Sittard dat de club zich had versterkt met verdediger George Cox. “Welke van de 129 Cox’ en in Sittard-Geleen zou deze man bedoelen? Ik heb een vermoeden,” zo zei hij vanavond.
Wie had verwacht dat de burgervader tijdens zijn laatste toespraak tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst uitvoerig stil zou staan bij zijn loopbaan als burgemeester van Sittard-Geleen stelde vast dat hij dat niet nodig vond: “Mijn laatste keer vanaf deze plek, maar toch niet anders: het leven gaat immers verder, het stadsbestuur blijft de stad besturen”.
Hij stond zoals gebruikelijk stil bij een aantal ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, economie, gemeentelijke financiën, het belang van het onderwijs en een florerend verenigingsleven. Het inwonertal van de stad liet afgelopen jaar een lichte daling van 200 zien.
nieuwjaarstoespraak 2020 veiligheid
nieuwjaarstoespraak 2020 bevolking
Maar hij liet ook niet onvermeld dat we er nog lang niet zijn en dat er nog genoeg te wensen valt op het gebied van “thema’s als een schone, gezonde en veilige gemeente, een duurzame en sociale gemeente, waar handhavend opgetreden wordt. Een gemeente die er voor zorgdraagt dat eenzaamheid en armoede bestreden wordt, iedereen in gelijke mate gebruik kan maken van de aanwezige voorzieningen”. Ook wees hij op het belang van het blijven bieden van uitdaging aan de jeugd: of dat nou op sportief gebied is of op muzikaal terrein, talenten moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Verder meldde hij dat de gemeente het afgelopen half jaar, ondanks het ontbreken van een meerderheidscoalitie achter het College van B&W, de nodige – vaak unanieme – beslissingen heeft genomen, om eraan toe te voegen dat het toch onderhand tijd wordt dat er duidelijkheid komt over de nieuwe coalitie “om meters te kunnen maken”.
Tenslotte liet hij een aantal ‘willekeurige’ inwoners van de gemeente via korte videoboodschappen hun wensen en opvattingen over hun gemeente kenbaar maken. Dat leverde een aantal positief kritische boodschappen op van schilderes Tiny Prevoo van schildersclub ’t Kweske, oud-raadslid Hajer Harzi, wijkagent Ravi Benrida, aalmoezenier van sociale werken Hub Vossen, directeur van Fortuna Sittard Ivo Pfennings en Frank Braam, de kastelein van Tapperie de Gats, het op één na beste café van Nederland.
De conclusie: “Dames en heren, bij elkaar pakken, meebewegen, ontmoeten, talenten ontwikkelen, trots op jezelf zijn en trots zijn op de stad. Simpel toch.”
En daarmee blijft ‘trots op je gemeente’ het leidmotief in de nieuwjaarstoespraken van de burgemeester van Sittard-Geleen.
nieuwjaarstoespraak 2020 en hoe nu verder