Lange omweg voor anderhalf uur stoet

19 mrt 2017, 19:56 Nieuws
Vandaag trok de jaarlijkse carnavalsstoet van KC De Zavelzekskes door Maasmechelen. Daar rijden altijd verschillende Nederlandse carnavalswagens in mee.
Net als afgelopen jaar mochten die geen gebruik maken van de A2 tussen Stein en Maasmechelen. Te gevaarlijk, vindt Rijkswaterstaat, want de wagens voldoen niet aan de eisen die de wegenverkeerswet stelt aan voertuigen die van de snelweg gebruik willen maken.
Wie toch via de A2 wil zal gebruik moeten maken van een dieplader en dat is voor de meeste wagenbouwers een te duur grapje. Dan maar een paar uur eerder vertrekken en omrijden via Maaseik.
Voor wagens uit Stein een omweg van ruim anderhalf uur, waar men voorheen, toen wel nog van de snelweg gebruik gemaakt werd, een goed kwartier kwijt was. En straks rijdt een deel ook weer diezelfde omweg terug naar huis. Een aantal praalwagens wordt de komende weken in België gestald, omdat ze daar aan meerdere stoeten meedoen. In Belgisch Limburg is er elke week tot aan Pasen wel een plaats te vinden waar 'het stoet is'. Volgende week zondag trekt de halfvastenstoet door Maaseik.
Ook vanuit Sittard namen drie carnavalswagens deel aan de Maasmechelse optocht: Luuj Mit Plezeier, Buurt Riekswaeg Noord en De Sjnaake ondernamen met hun grote praalwagens de reis naar Maasmechelen en weer terug. Ook voor hen dus een omweg, maar minder groot dan die van de Steinse deelnemers.
Bovenstaand filmpje is gemaakt door de Waageboewesj Buurt Sjteivig .