Bijwerkingencentrum
Lareb heeft tot 1 december meer dan 17.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie.
Er zijn ongeveer 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De klachten variëren van hevige of late menstruatie tot bloedingen na de overgang. Volgens Lareb is het mogelijk dat
vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen.
De meeste meldingen gingen over een hevige menstruatie na vaccinatie (4537 meldingen). Verlate menstruatie (3198 meldingen), onregelmatige menstruatie (3079 meldingen) en tussentijds bloedverlies (3079 meldingen) kwamen ook veel voor.
Bloedingen na de overgang werden 537 keer gemeld, vooral door vrouwen van wie de meesten tussen de 54 en 64 jaar oud waren. Er kwamen ook meldingen van deze klachten binnen van vrouwen ouder dan 75 jaar en vrouwen die al langer dan tien jaar voor het laatst ongesteld waren geweest. Onder de vrouwen bij wie al
onderzoek is gedaan werden geen andere medische oorzaken voor de bloedingen gevonden.
De meldingen werden even vaak na de eerste als na de tweede prik gedaan. Verhoudingsgewijs kwamen de meeste meldingen binnen na een prik met het vaccin van Janssen. Het gaat om 1547 meldingen op 330.000 vaccinaties. Absoluut gezien kwamen de meeste meldingen binnen na een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech (13.965 meldingen op 9,6 miljoen vaccinaties). Na ongeveer 1,3 miljoen vaccinaties met AstraZeneca kwamen er 534 meldingen van menstruatiestoornissen binnen bij Lareb.
Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie vaak voor, benadrukt het bijwerkingencentrum. Een infectie, ziekte of stress kunnen tot de oorzaken behoren. Uit onderzoek in Noorwegen komt echter naar voren dat menstruatiestoornissen vaker voorkomen na een coronavaccinatie dan daarvoor. “Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk”, aldus Lareb. “Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is.”
Lareb doet vervolgonderzoek onder 2000 van de mensen die zich hebben gemeld.