LEO Club Sittard-Geleen poetste Stolpersteine

08 sep 2019, 15:11 Nieuws
stolpersteine poetsen sittard 3
Met de herdenking van 75 jaar bevrijding in Limburg in het verschiet leek het LEO Club Sittard-Geleen een goed idee om de Stolpersteine in het centrum van Sittard een poetsbeurt te geven.
De Stolpersteine – struikelstenen – zijn een blijvende herinnering en eerbetoon aan de slachtoffers van de Duitse bezetters. Ze markeren de plek waar joodse inwoners van Sittard woonden toen ze door de Nazi’s werden afgevoerd naar vernietigingskampen.
De vierkante stenen zijn voorzien van messing plaatjes met daarop de naam van het slachtoffer, het geboortejaar, het jaar waarin hij of zij werd afgevoerd door de bezetter en het jaar en – indien bekend – de plaats van overlijden.
Na verloop van tijd kleuren de messing plaatjes donker en vallen ze minder op. Een grote poetsbeurt was dan ook welkom.
Van het winkelend publiek – het was wegens Outlet Shopping Day erg druk in de stad – kregen de met poetsdoekjes en Brasso koperpoets gewapende leden van de LEO Club veel positieve reacties en werden er door voorbijgangers veel vragen gesteld. De heren Lemmens en Van Wersch, leden van de Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen, waren aanwezig om die vragen en de verhalen bij elke Stolperstein te vertellen.
Die verhalen kunt u overigens terugvinden op de website van Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen.
In juni 2020 zullen naar verwachting op alle adressen van door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerde joodse inwoners van Sittard-Geleen Stolpersteine liggen.
stolpersteine poetsen sittard 0