León Kaminski van stadsprins via koning naar schutterskeizer

02 sep 2018, 21:00 Nieuws
leon kaminski keizer 2018
Niemand minder dan de regerend stadsprins van Sittard, Leon Kaminski, heeft zondag het Alternatief Vogelsjeite in Sittard gewonnen.
De jaarlijkse parodie op het schutterswezen, die voor het eerst werd gehouden in 1975 en vandaag dus aan zijn 44e editie toe was, vond plaats op de tot schietterrein annex schutterswei omgetoverde Cour Solanus, hartje centrum van Sittard. In totaal namen 16 alternatieve schutterijen deel aan dit bijzondere schuttersfeest dat geheel volgens de Sittardse traditie in het teken stond van “vrundsjap, sjpas en sjaele kal”, oftewel vriendschap, plezier en onzinnig gezwets. Kortom: een plezierige middag, puur voor de lol.
Het weer werkte voortreffelijk mee en de opkomst van het publiek was groot en recht evenredig met de ambiance: die was voortreffelijk.
León Kaminski nam deel namens kapel Aafsjlaag Zitterd en wist met de windbuks twee keer de piepschuimen vogel af te schieten. Hij volgt daarmee Marc Kessels van de Auw Prinse Zitterd op als schutterskeizer en zal volgend jaar, daags voor het volgende Alternatief Vogelsjeite, samen met zijn vrienden van Aafsjlaag Zitterd zijn keizerschap vieren met een ongetwijfeld groots en voor iedereen gratis toegankelijk keizersfeest.