Lessen over ‘wages boewe’ op school en in de optochthal

13 feb 2019, 13:00 Nieuws
bezoek kinderen groep 7 parkschool aan optochthal
Het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) timmert aan de weg om ook in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende ‘wageboewesj’ en daarmee van een kwalitatief hoogstaande optocht.
De Sittardse Grote Optoch is – mede door de vaak indrukwekkende creaties van de wagenbouwers van diverse buurten – een van mooiste carnavalsstoeten die jaarlijks op carnavalszondag in onze provincie door de straten van steden en dorpen trekken.
Om de jeugd te enthousiasmeren voor het ‘métier’ van wagenbouwer is het OKZ twee jaar geleden gestart met het ‘Kèrkesprojek’, waarin de jeugd wordt uitgedaagd om een kleine carnavalswagen te bouwen, die meedoet aan de kinderoptocht die de zondag voorafgaand aan carnaval door het centrum van Sittard trekt.
Daarnaast heeft het OKZ een lespakket samengesteld, dat aan de lokale basisscholen worden aangeboden. De eerste les is een gastles die door wagenbouwers en het OKZ wordt gegeven tijdens een bezoek aan de deelnemende basisscholen. De andere les behelst een bezoek van de leerlingen aan de optochthal, met rondleiding en een korte ‘hands-on sessie’.
Gisteren waren leerlingen van groep 7 van de Parkschool uit Limbricht op bezoek in de hal. Nieuwsgierig bekeken ze de in aanbouw zijnde wagens en kregen ze uitleg over de gekozen thema’s en wat er allemaal bij komt kijken om een wagen te bouwen. Tot slot mochten ze zelf aan de slag met kwast en verf.