Lezing in Theater Karroessel: Joods leven in de Westelijke Mijnstreek

12 aug , 14:00 Nieuws
verkiezingsdebat raadsverkiezingen 2022 in theater karroessel geleen
Op dinsdag 27 augustus geeft Jac Lemmens om 19:00 uur in Theater Karroessel in Geleen een lezing met als titel Joods leven in de Westelijke Mijnstreek.
Alvast een tipje van de sluier: Opa Herman Silbernberg en Rosalie Schwarz hadden een manufacturenzaak op de Brandstraat in Sittard (pand Livera). Zoon Philip trouwde met Rotterdamse Jenette van der Stam en ze kregen twee kinderen, Roosje en Herman junior. Opa en Oma waren al gestorven voor de deportaties, maar Philip en Jenette zijn verraden en vermoord in Auschwitz. Philip ging in 1941 naar stadsfotograaf Wulms om een portretfoto te maken met Jodenster op zijn kostuum. Hij zei altijd tegen zijn zoon Herman: “Jochie, je moet er trots op zijn". Het werd later de titel van zijn tekeningenboek. De kinderen Roosje en Herman overleefden de oorlog…
De lezing wordt opgeluisterd door René Haustermans, die liedjes vertolkt van Salomon Ossendrijver van de Marotte in Sittard. Dit om te laten zien hoever de integratie van joden was gevorderd in Sittard.
Jac Lemmens
Archivaris en historicus Jac Lemmens houdt zich al enkele decennia bezig met de geschiedenis van de joden in Limburg. In 1988 studeerde Jac af aan de Universiteit van Nijmegen op de joodse gemeente Maastricht in de 19de eeuw en dan met name onderzocht hij de druk die ervan overheidswege werd uitgeoefend om de joden te laten assimileren en bijvoorbeeld het Jiddisj te laten afzweren. Van zijn hand verschenen in de loop der jaren enkele artikelen en boeken, die allen uitverkocht zijn en nu kosteloos te raadplegen zijn op drie websites, die Jac ook heeft ontwikkeld:
1. Erfgoedcluster Weert (www.erfgoedhuisweert.nl)
2. Stolpersteine Sittard-Geleen (www.stolpersteinesittardgeleen.nl)
3. Joods Cultureel Erfgoed Limburg (www.jcel.nl).
René Haustermans, Sittard 1977
Muzikant, programmamaker, schrijver, pastor in Klooster Wittem, actief binnen de erfgoedsector en onder meer werkzaam als specialist Limburgse etnologie en muziekcultuur.
De lezing wordt gehouden in de theaterzaal (zitplaatsen). De entree is gratis.
Theater Karroessel
Jupiterstraat 35
Geleen