Op dinsdag 19 november om 20:00 uur geeft stadsarchivaris
Peer Boselie in het museum van bedevaartsoord Pater Karel in Munstergeleen de
lezing getiteld 'Achterkant van de Bevrijding'.
Op het moment dat Sittard en omgeving 75 jaar geleden werden bevrijd, begon bij de buren, de Duitsers, natuurlijk de bezetting.
Nu brak voor de Selfkant een onzekere en deels zeer moeilijke tijd aan, van internering in concentratiekamp Vught met vele doden als gevolg tot uiteindelijk een annexatie door Nederland. Pas in 1963, bijna 25 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, eindigde voor hen de oorlog pas echt en werden ze weer onderdeel van Duitsland.
In het museum van bedevaartoord pater Karel, dat als centraal thema 'aandacht' draagt, is hieraan een kleine foto-expositie (aangevuld met historisch filmmateriaal) getoond tot 5 december 2019. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken dinsdag tot en met zondag tussen 14:00 en 17:00 uur.
In de lezing gaat Peer Boselie in op de periode 1944-1963, met speciale aandacht voor de periode 1944-1945, waarin de inwoners van de Selfkant door het geweld in de wereld verspreid werden over honderden vierkante kilometers.
De lezing is gratis toegankelijk. U bereikt museum via de tuin van het bedevaartoord, dat is gelegen op de kruising Pater Karelweg en P.C. Houbenstraat in Munstergeleen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 14:00 en 17:00 uur
De expositie wordt gesteund door de provincie Limburg en is mede mogelijk gemaakt door Erfgoedcentrum De Domijnen en de gemeente Sittard-Geleen.