Gemiddeld wordt er elke acht dagen in Nederland een vrouw vermoord (bron: Atria, september 2024). Dat is een verbijsterende vaststelling.
Geen wonder dat de laatse jaren de belangstelling voor geweld tegen vrouwen enorm is toegenomen. Wat weten we over femicide, over gendergerelateerd geweld? En wat is de betekenis van gender in relatie tot geweld tegen vrouwen? We stellen het bijzonder op prijs dat Renéee Römkens, emeritus hoogleraar Gendergerelateerd geweld Universiteit van Amsterdam, hierover met de gasten van Podium Babel in gesprek gaat op 9 maart aanstaande. Femicide is immers een onderwerp dat – zeker in het licht van internationale vrouwendag - onze aandacht meer dan verdient!
Geweld tegen vrouwen is van smoezelig en schaamtevol privéprobleem inmiddels in beeld als een maatschappelijk probleem van epidemische proporties dat in velerlei vormen in alle lagen van de bevolking voorkomt. Ook wetenschappelijk onderzoek heeft aan die omslag en aan het groeiend besef van de complexiteit bijgedragen.
In haar lezing zal Renée Römkens onder meer aandacht besteden aan de paradox tussen enerzijds de toenemende emancipatie van vrouwen en de erkenning van geweld tegen vrouwen als schending van internationale mensenrechten en anderzijds de hardnekkigheid en toenemende misogynie die zich in het bijzonder manifesteert in de sociale media. Ook zal ze ingaan op de vraag wat nodig is om degenen die het meeste risico lopen slachtoffer van geweld te worden (vrouwen en kinderen) beter te beschermen.
Over de spreker: Renée Römkens (Kerkrade 1953) studeerde criminologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde in 1992 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘Gewoon geweld? Omvang, aard, achtergronden en gevolgen van geweld tegen vrouwen in heteroseksuele relaties’. Dit onderzoek was het eerste onderzoek in zijn soort in Europa. Zij was als hoogleraar verbonden aan de universiteiten van Tilbug en Amsterdam. Ook was zij een aantal jaren directeur van Atria, Nationaal Instituut op het gebied van gender, gelijkheid en vrouwengeschiedenis. Ofschoon inmiddels met emeritaat, houdt Renée zich tot op de dag van vandaag bezig met ‘haar thema’ als onderzoeker, hoogleraar, schrijver en adviseur (o.a. voor de Verenigde Naties). In 2023 stelde zij samen met Anja Meulenbeld en Tessel ten Zweege de essaybundel Voorbij de Verbijstering samen (Marizel Pers). Het boek analyseert o.a. de publieke respons op openbaringen over seksueel geweld, zoals het schandaal bij The Voice of Holland.
Lezing Renee Römkens: Femicide - De paradox van (on)gewoon geweld
Plaats: Podium Babel, Odasingel 90, Sittard
Datum: zondag 9 maart 2025
Tijd: 11:00-13:00 uur
Entree: 5 euro
Aanmelden: www.podiumbabel.nl