Limburg doet mee aan De Week van Ons Eten: samen stilstaan bij de waarde van ons voedsel

11 sep , 7:00 Nieuws
graanoogst bij doenradejpg
Het provinciebestuur maakt bekend dat Limburg van 5 tot en met 12 oktober deelneemt aan het landelijke initiatief De Week van Ons Eten.
In die week wordt stilgestaan bij de waarde van ons eten en de onmisbare rol die de Limburgse land- en tuinbouw hierin speelt. De Week van Ons Eten wil iedereen in Nederland bewust laten genieten van goed en gezond voedsel. Alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten, met name innovaties in alle schakels van de keten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en diervriendelijkheid. Daarnaast roept de provincie op kandidaten te nomineren voor de prestigieuze Waarde-Ring die 8 oktober wordt uitgereikt.
"De Limburgse land- en tuinbouwsector behoort tot de absolute top van de wereld, en daar mogen we trots op zijn", aldus gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Landbouw. "In De Week van Ons Eten zetten we deze sector in de schijnwerpers en stimuleren we een dialoog tussen boeren, burgers en consumenten. Het is een prachtig moment om stil te staan bij waar ons voedsel vandaan komt en de organisaties die dit mogelijk maken."

Bewustwording

De Week van Ons Eten richt zich op het versterken van het wederzijds begrip tussen producenten en consumenten. Gedeputeerde Kuntzelaers: “Boeren en tuinders werken dagelijks hard om duurzaam, diervriendelijk en kwalitatief hoogstaand voedsel te produceren. Deze week biedt de kans om het belang van lokale voedselproductie onder de aandacht te brengen en bewustzijn te creëren bij een breed publiek.” Meer informatie over De Week van Ons Eten: www.deweekvanonseten.nl.
Bert van Wanrooij, kartrekker De Week van Ons Eten: “De Week van Ons Eten draait om bewustwording. Het is een mooie kans om stil te staan bij de verhalen achter ons dagelijks voedsel en de mensen die zich daarvoor inzetten. We willen consumenten dichter bij de bron brengen en laten zien hoe belangrijk de verbinding is tussen boer en bord. Limburg speelt hierin een voorbeeldrol, met haar rijke landbouwtraditie en innovatieve aanpak. Samen bouwen we aan een duurzame voedseltoekomst, en ik ben trots dat Limburg hier vol overtuiging aan meedoet."

Nomineer voor de Waarde-Ring

Als onderdeel van De Week van Ons Eten roept de Provincie Limburg iedereen op om kandidaten te nomineren voor de prestigieuze Waarde-Ring. Dit is een onderscheiding voor personen die een bijzondere bijdrage leveren of hebben geleverd aan de Limburgse voedselketen. "Met de Waarde-Ring willen we erkenning geven aan degenen die zich buitengewoon hebben ingezet voor de toekomst van onze voedselproductie", zegt gedeputeerde Kuntzelaers. "Het is een manier om hen in het zonnetje te zetten voor hun toewijding en innovatie." De Provincie nodigt iedereen uit om zijn of haar voedselheld te nomineren. Of het nu gaat om een inspirerende boer, een ondernemer, een bestuurder of een teler die zich inzet voor duurzame landbouw.
Nominaties voor de Waarde-Ring kunnen worden ingediend tot en met zondag 29 september via de website van de Provincie Limburg www.limburg.nl/waardering. Uit alle inzendingen selecteert een onafhankelijke jury in totaal drie winnaars in de categorieën Educatie, Innovatie en Extensieve landbouw (elke categorie één winnaar). Zij zullen tijdens een feestelijke ceremonie op 8 oktober 2024 bekend worden gemaakt.

Gezonde toekomst

Gedeputeerde Kuntzelaers: "De Week van Ons Eten past perfect binnen ons beleid dat is gericht op een gezonde toekomst voor de land- en tuinbouw in Limburg. Als gedeputeerde zet ik me de komende tijd in om het verhaal van de Limburgse land- en tuinbouw in beeld te brengen en hierbij eerlijk en heerlijk voedsel uit Limburg als uithangbord te gebruiken. Laten we tijdens De Week van Ons Eten samen de waarde van ons eten vieren, de mensen achter ons voedsel eren en bouwen aan een gezonde toekomst voor de Limburgse land- en tuinbouw."