Limburgers zijn meer gaan bewegen

27 apr 2022, 7:00 Nieuws
fietsers sport beweging
In Limburg is het aantal inwoners dat voldoende beweegt toegenomen met 1,7%. Echter voldoet minder dan de helft van de Limburgers aan de beweegrichtlijnen.
Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl , dat op basis van de gezondheidsmonitors van de GGD’s en het RIVM in kaart bracht hoeveel Nederlanders bewegen.
Vooral in de Limburgse gemeenten Voerendaal (17,5%), Weert (5,8%) en Gulpen-Wittem (5,1%) zijn inwoners meer gaan bewegen. De grootste daling was zichtbaar in Roerdalen (-3,7%).

Minder dan de helft voldoet aan de beweegrichtlijn

Ruim 47% van de Limburgers bewoog in 2020 voldoende. In de gemeenten Mook en Middelaar en Horst aan de Maas voldoen met 54% de meeste inwoners aan de beweegrichtlijn. In Kerkrade is dit het minst (41%).

Limburg heeft relatief veel sportvoorzieningen

Als er veel sportaccommodaties in de buurt zijn, is de animo om regelmatig te bewegen groter. Nederland heeft gemiddeld 12,5 sportvoorzieningen per 10.000 inwoners. De verschillen per regio zijn groot. Limburg heeft met 13,9 sportvoorzieningen per 10.000 inwoners een relatief groot aanbod.

Landelijke toename in beweging

Onder alle Nederlanders nam de gemiddelde hoeveelheid beweging toe. Ook in Flevoland, Friesland, Drenthe en Noord-Brabant zijn inwoners meer gaan bewegen. In de overige provincies gebeurde juist het tegenovergestelde. Vooral in Overijssel (-3,3%) en in Zuid-Holland (-1,9%) nam het aantal mensen dat voldoet aan de beweegrichtlijn af.
In de provincie Groningen wordt het minst bewogen. Hier voldoet slechts 44% van de inwoners aan de beweegrichtlijn.