Lozing pyrazool weer binnen de norm

22 dec 2015, 13:31 Nieuws
ywmdkysvw3ivlpvf53di1rd21 maas niet zo hoog als verwacht
De lozing van pyrazool die vorige week donderdag en vrijdag de vastgestelde norm overschreed is sinds zaterdag weer onder controle.
De opvatting van Sitech, dat een overschrijding van de norm na een incident weer snel onder controle is, wordt daarmee bevestigd. Dat meldt Chemelot.
Door de storing in een meetsysteem werd afgelopen donderdag en vrijdag tijdelijk teveel pyrazoolhoudend afvalwater van de buffers naar de afvalwaterzuivering (IAZI) op Chemelot gepompt. De concentratie pyrazool in de IAZI werd daarmee te hoog, waardoor ook de uitstroom van afvalwater op de Ur meer pyrazool dan toegestaan bevatte. WML staakte daarop direct de inname van Maaswater voor de drinkwaterproductie.
Geert Kastelijns, directeur van Sitech daarover; "De incidenten van afgelopen maanden bewijzen dat we het zuiveringsproces goed in de hand hebben, maar dat incidenten, zoals de technische storing van vorige week, niet te voorkomen zijn. De lozingsnorm is bovendien zo laag vastgesteld, dat een incident al snel tot overschrijding leidt. In elk geval blijven we er alles aan doen om te voorkomen dat teveel pyrazool wordt geloosd."