Meer auto-inbraken geteld in Sittard-Geleen

27 nov 2023, 11:15 Nieuws
autodief die deurslot breekt criminele baan inbreker mannelijke rover met een kap die voertuig op parkeren opent
In 2023 is tot nu toe al minstens 2.208 keer ingebroken in Limburgse auto’s. Het aantal auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hiermee een stuk lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
Het gaat om een daling van 411 inbraken (-15,7%). Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.
De sterke afname van het aantal auto-inbraken in Limburg is opvallend, gemiddeld nam het aantal incidenten in Nederland namelijk juist toe met 2,1%. Alleen in Overijssel was de daling iets sterker (-16,8%). In Groningen was juist de sterkste stijging te zien (+30,4%).

November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).
“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken
, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.

Sterkste daling auto-inbraken in Roermond en Maastricht

In 23 Limburgse gemeenten nam het aantal auto-inbraken af. De sterkste daling was in Roermond. Van januari tot en met oktober werden hier dit jaar 75 minder auto-inbraken gemeld dan tijdens dezelfde periode in 2022. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:
  • Roermond: afname van 75 auto-inbraken
  • Maastricht: afname van 72 auto-inbraken
  • Venlo: afname van 62 auto-inbraken
  • Leudal: afname van 38 auto-inbraken
  • Horst aan de Maas: afname van 37 auto-inbraken
Voor 8 Limburgse gemeenten is er minder goed nieuws: hier nam het aantal auto-inbraken juist toe.Vooral in Sittard-Geleen (+24) en Beek (+11) sloegen inbrekers vaker toe.

Grootste kans op inbraak in Maastricht, Roermond en Heerlen

In veel grote Limburgse steden staat je auto niet zo veilig geparkeerd, maar nergens in Limburg is de kans op een auto-inbraak zo groot als in Maastricht. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 7,3 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 3,7. Ook in Roermond en Heerlen (6,6 auto-inbraken per 1.000 auto’s) zijn veel auto’s doelwit.
Mook en Middelaar en Peel en Maas zijn dit jaar vooralsnog de veiligste gemeenten. Per 1.000 auto’s zijn er de eerste 10 maanden van 2023 in deze gemeenten 0,8 auto-inbraakincidenten gemeld.