Mijlpaal voor Refresco Sittard: 1 miljard blikken in 10 maanden

04 nov 2022, 14:00 Nieuws
productielijn refresco sittard
© Bart Willemsen Fotografie
Ruim vóór het eind van het jaar vulde de Sittardse bottelaar Refresco het 1 miljardste blikje. Een record voor de fabriek die gespecialiseerd is in het bottelen van complexe dranken.
Het is voor het eerst dat Refresco Sittard de mijlpaal van 1 miljard blikken per jaar overschrijdt.
Plantmanager Frank Stawniak: “Vorig jaar haalden we ruim 977 miljoen blikken. Dat we nu begin november over de miljard gaan, zegt veel over de inzet en de ambitie van ons hele team. Door de processen steeds te verbeteren, door storingen te voorkomen en door efficiënter te werken, hebben we deze mijlpaal nu ruim voor het eind van het jaar al bereikt. Een topprestatie!”
Op het 1 miljardste blikje dat begin november de fabriek aan de Sittardse Dr. Nolenslaan verliet, zoek je tevergeefs naar de naam Refresco. “Wij werken volledig in dienst van onze klanten, stuk voor stuk bekende A-merken. Namen noemen, doen we niet”, vertelt Frank. “Ik kan wél vertellen dat het om complexe dranken gaat. Denk aan dranken met ingewikkelde recepturen zoals energiedranken, mixdranken, of dranken op basis van koffie.”

100% blik

Refresco Sittard startte in 1964 onder de naam Dranken Industrie Sittard, beter bekend als DIS. Frank: “Toen werden hier voornamelijk glazen flessen afgevuld. Nu verwerken we 100% blik. Elke dag rollen circa 4 miljoen blikken van de band. We werken hier 24/7 in vijf ploegen aan zes productielijnen. Volgend jaar starten we een zevende afvullijn op, maar met onze 500 medewerkers zijn we nu al de grootste Refresco-fabriek in de Benelux. Wij leveren in feite kennis, vakmanschap en technologie. Samen met de klant ontwikkelen we het beste proces zodat we hun dranken beter, sneller en first time right kunnen produceren. Onze klanten stellen ons hun grondstoffen en recepturen beschikbaar. In onze siroopkamers maken onze collega’s hiermee de siropen. In de hoog geautomatiseerde afvullijnen worden de blikken vervolgens gevuld, afgesloten en verpakt. Dat klinkt heel eenvoudig maar het productieproces vraagt in alle fases om nauwkeurigheid en discipline. Onze medewerkers hebben hier dus een hele belangrijke rol in.”

Respect

“Ik heb veel respect voor onze medewerkers”, vertelt Frank. “Ze moeten secuur en toch flexibel werken. Of je nu in de siroopkamer, als operator, bij de technische dienst of in de logistiek werkt, het blijft schakelen, opletten, machines reinigen en omstellen. Onze medewerkers controleren alles; gebruiken we het juiste blik, is het blik droog, klopt de barcode? Juist omdat we voor A-merken werken, zijn de kwaliteitscontroles streng. Wij krijgen het volste vertrouwen van onze klant, daar gaan we heel zorgvuldig mee om.”
plantmanager frank stawniak
Plantmanager Frank Stawniak