Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bracht maandag een werkbezoek aan Zuid-Limburg om zich bij te laten praten over de regionale arbeidsmarkt.
De Provincie Limburg vindt het belangrijk dat de minister een beeld heeft van wat de regio nodig heeft. Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders (Arbeidsmarkt & Onderwijs): "Als provincie hebben we duidelijk kunnen maken dat onze arbeidsmarkt écht anders is dan die in het westen van Nederland. Limburg heeft met zijn 76 procent buitenlandgrens met België en Duitsland een grote portie extra uitdagingen om de arbeidsmarkt vitaal te houden."
De minister bracht een werkbezoek aan Maastricht en Sittard-Geleen. Allereerst bezocht hij het Werkcentrum Zuid-Limburg in Geleen. Dit is het tweede Limburgse Werkcentrum. De locatie in Geleen opende eind 2023 haar deuren om de ontslagen VDL-Nedcar-medewerkers te helpen op weg naar ander werk. Behalve ex-medewerkers van VDL-Nedcar kunnen hier ook andere inwoners en werkgevers terecht met vragen over werk, loopbaan en ontwikkeling. Het Werkcentrum Zuid-Limburg startte in 2021 in Maastricht als een pilotproject en geldt als voorbeeld voor alle Nederlandse regio’s die vanaf 2026 allemaal een eigen werkcentrum moeten hebben.
"We zijn blij dat Den Haag interesse heeft in onze vernieuwende aanpak. De minister had bijzondere aandacht voor wat we doen om onder andere de voormalige VDL-Nedcar medewerkers te helpen,” vertelt wethouder Judith Bühler (geheel links op de foto) van Sittard-Geleen. “Dit bezoek was ook een kans om aandacht te vragen. Er is meer nodig om iedereen de juiste kansen te bieden. Hopelijk leidt dit bezoek tot verdere stappen in de goede richting.”
Als tweede locatie bezocht Van Hijum DHL Finance Services in Maastricht waarbij regionale partners zoals Medlands Parkstad, MUMC+ en Zuyd Hogeschool vertelden over het vestigingsklimaat, de krapte op de arbeidsmarkt en het belang van grensoverstijgende arbeidsmobiliteit. Met een vernieuwende Euregionale arbeidsmarktaanpak en dienstverlening zetten gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven in de regio Zuid-Limburg in op het bevorderen van werken over de grens en het behoud en aantrekken van internationaal talent voor de regio. Tijdens de rondleiding ging de minister in gesprek met medewerkers van DHL, vaak grenspendelaars die hun ervaringen met het wonen en werken in een grensregio vertelden.
Gedeputeerde Demollin-Schneiders: "We hebben de minister meegegeven dat de arbeidsmarkt niet bij de landsgrenzen ophoudt en dat het niet altijd gemakkelijk en vanzelfsprekend is om over de grens te werken. Denk bijvoorbeeld aan de fiscale aspecten waarmee grenswerkers die willen thuiswerken, te maken kunnen krijgen. De unieke grensligging van Zuid-Limburg heeft daardoor ook effect op onze arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat er bij het vormen van arbeidsmarktbeleid genoeg ruimte is om hier rekening mee te houden. De Grensinfopunten (GIP’s) waar grenswerkers terecht kunnen met vragen over sociale zekerheid en belastingen, zijn hierbij cruciaal."