Molenrad Ophovenermolen is weer terug waar het hoort

24 jun 2021, 18:10 Nieuws
molenrad ophovenermolen teruggeplaatst 1
Het molenrad van de Ophovenermolen is weer terug op de plek waar het hoort: aan de gevel van het monumentale pand aan de Molenweg.
Het rad werd eind februari van dit jaar verwijderd voor een grote onderhoudsbeurt. Daarbij werd het molenrad gestraald en van een nieuwe coating voorzien. De gevel van de molen onderging eveneens een restauratie, waarbij met name het voegwerk werd hersteld.
Binnenkort kan de molen dan ook weer stroom leveren aan het elektriciteitsnet, want ook de generator die door het molenrad wordt aangedreven heeft een onderhoudsbeurt gehad. De restauratiewerkzaamheden werden uitgevoerd onder regie van Bureau voor Aangepaste Technologie (BAT). De molen is eigendom van de Stichting Jacob Kritzraedt en biedt onderdak aan De Vief Heringe.
Een steenworp verderop ligt ook de roeivijver er weer schitterend bij. De vijver kreeg in het kader van het project Corio Glana een grote onderhoudsbeurt. Daarbij werd de vijver uitgediept en de bodem waterdicht gemaakt, zodat er geen water meer weglekt. De ‘liggende treurwilg’ is behouden gebleven. Voor sportvissers is er onder meer een fraaie houten vlonder aangelegd op de plek waar eerder een parkeerplaatsje was en waar nog veel langer geleden – wat oudere Sittardenaren zullen zich dat beslist nog herinneren – een kiosk bij de aanlegsteigers stond waar je een roeiboot of waterfiets kon huren.
houten vlonder bij roeivijver sittard