Molenvijver keert terug in Sittards stadspark

30 nov 2020, 20:20 Nieuws
ophovenermolen molenvijver
Er is momenteel volop bedrijvigheid, vooral van graafmachines, rond het beekdal in Ophoven, de Ophovenermolen en het stadspark in Sittard.
De werkzaamheden daar worden uitgevoerd in het kader van het project Corio Glana. Daarbij krijgt wordt de Geleenbeek tussen de Middenweg en de Agricolastraat rigoureus aangepakt. De beek krijgt zijn natuurlijke bedding terug, er wordt een waterbekken aangelegd langs de Berkenlaan om riooloverstort naar de beek tijdens plensbuien te voorkomen, er worden nieuwe vistrappen aangelegd, de voormalige roeivijver in het park en het speelbos krijgen een fikse opknapbeurt en dat geldt ook voor de wegen en riolering in de omgeving.
Momenteel wordt achter de molenstuw bij De Vief Heringe de oude molenvijver teruggebracht. De in het verleden aangebrachte betonnen kadewanden van de beek worden gesloopt en daarvoor in de plaats komen wanden van gestapelde stenen.
Al met al een ingrijpende operatie die moet leiden tot meer ruimte voor de beek, voldoende water tijdens perioden van droogte en minder wateroverlast tijdens stortbuien. De renovatie van de roeivijver stond al langer op het verlanglijstje van de gemeente en wordt nu gecombineerd met de werkzaamheden aan de beek. Corio Glana is een gezamenlijk project van Waterschap Limburg, Provincie Limburg en Gemeente Sittard-Geleen.
molenvijver ophovenermolen roeivijver geleenbeek sittard