Monument in de maak voor Sittardse troubadour Frits Rademacher

01 nov 2017, 13:11 Nieuws
frits rademacher huikske loende klokke auwesj hoes kerkplein sittard
De Sittardse troubadour Frits Rademacher, bekend van o.a. Loeënde klokke en 't Huikske (Wie ich nog ein jungske waas) zou volgend jaar 90 jaar oud geworden zijn.
In dat jaar wordt tevens zijn tiende sterfdag herdacht.
De invloed van Frits Rademacher op de hedendaagse Limburgse muziekcultuur en haar indentiteit is van grote culturele waarde. Dat verdient een blijvende herinnering en aansporing.
Onder de vlag van Veldeke Krenk Zitterd wordt momenteel gewerkt aan het oprichten van een monument. Initiatiefnemers Jo Boudewijn en John Hanbeukers worden gesteund door Ger Leppers, Frans Strooband en Hans Rademacher (zoon van Frits). De werkgroep wordt inhoudelijk begeleid door René Haustermans.
Inmiddels is kunstenaar Sjra Schoffelen druk bezig met het verfijnen van zijn ontwerp. Hij gaat in zijn kunstwerk uit van de persoon Rademacher en zijn betekenis voor Limburg. Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw was Frits Rademacher één van de belangrijkste vertolkers van het Limburgse lied. In deze periode probeerden Limburgers, als gevolg van vele nieuwkomers, hun identiteit te versterken en na het op jonge leeftijd overlijden van Jo Erens leek die behoefte alleen maar toe te nemen. Frits Rademacher schreef meer dan honderd liedjes die aan die behoefte een stem en woorden gaf.
De lokatie van het kunstwerk komt op een plek, waar drie van zijn bekendste liedjes samenkomen, namelijk Mien Auwesjhoes (ouderlijk huis), onder de Loeënde klokke op 't Huikske van het Kerkplein in Sittard.
De Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg en Rabobank dragen bij in de kosten, die in totaal zo'n € 12.000 belopen. Ook enkele bedrijven uit Sittard hebben al een bijdrage gegeven. Het streefbedrag is echter nog niet gehaald en diverse activiteiten worden ontplooid om middelen te verwerven.
Ook u kunt als bedrijf, vereniging of particulier een bijdrage leveren oprekeningnummer NL85 RABO 0187621454 t.n.v. Veldeke Zitterd onder vermelding Kunstwerk Frits Rademacher.
Meer informatie is te verkrijgen via Jo Boudewijn, [email protected] (06-10302729) en/of John Hanbeukers, [email protected] (06-50641638).