‘Mooie opbrengst en samenwerking’ in verdovende middelen onderzoek

02 dec 2021, 14:10 Nieuws
uithangbord politie bureau sittard anke hendrix
Anke Hendrix
Tijdens een grote politieactie zijn afgelopen woensdag onder meer in Limbricht, Geleen en Holtum woningen en bedrijfspanden doorzocht.
"Dertien doorzoekingen op meerdere plaatsen in Limburg, een doorzoeking in Brabant, acht aanhoudingen waarvan zeven in Limburg en een in Brabant, hennep, dure horloges, aanzienlijke geldbedragen en vele informatiedragers inbeslaggenomen! Een mooie opbrengst en fijne samenwerking met de Belgische collega’s," aldus de projectleider van het onderzoeksteam in Limburg.
Op verzoek van de Belgische autoriteiten zijn, onder leiding van het Openbaar Ministerie, medewerkers van politie, belastingdienst, FIOD en Douane woensdagochtend vroeg op meerdere locaties gestart met doorzoekingen.
Deze doorzoekingen vonden onder leiding van de rechter-commissaris plaats in het kader van een Belgisch onderzoek naar handel in verdovende middelen.
Het betreft woningen, loodsen en een bedrijfspand in onder andere Geleen, Heerlen, Roermond, Landgraaf, Holtum, Limbricht, Weert en Helmond.

Inzet

Rond 07:00 uur ging de actie aan Nederlandse zijde van start. Er werden in Nederland zo’n 140 medewerkers ingezet, waaronder ook personeel van Fiod, Douane en Openbaar Ministerie.

Belgische onderzoek

Het Belgische onderzoek is al eerder opgestart en heeft vandaag zijn beloop gekregen. De Belgische autoriteiten hebben hierover afzonderlijk berichtgeving gedaan.

Onderzoek FIOD

In dit onderzoek is nauw samengewerkt met Openbaar Ministerie/FIOD/belastingdienst/Douane. Zo werd er door de FIOD op woensdag 24 november een illegale sigarettenfabriek opgerold in Heerlen. Daarbij zijn 23 mannen uit Oost-Europa aangehouden. Deze actie in Heerlen maakt ook deel uit van het Belgische onderzoek.

(Internationale) samenwerking

"Met onze 351 kilometer aan buitengrens staat samenwerking met de buitenlandse collega’s en autoriteiten bij ons hoog op de prioriteitenlijst. Criminelen stoppen niet aan de grens. Dat maakt internationale samenwerking tot een must, zeker als we spelers die hoog op de criminaliteitsladder staan, effectief willen bestrijden” vertelt de projectleider van het onderzoeksteam. Dat maakt internationale samenwerking een must. Wanneer landen een internationaal rechtshulpverzoek doen, komen deze binnen bij de afdeling IRC Compleet. Inkomende rechtshulp valt hierbij onder verantwoording van Team Rechtshulp van de Dienst Regionale Recherche. Zij dragen zorg voor de coördinatie en uitvoering van de complexe rechtshulpverzoeken en zoeken hierbij de samenwerking op met de buitenlandse onderzoeksteams. Maar natuurlijk is ook de samenwerking met onze partners zoals de Douane, Fiod, Belastingdienst en natuurlijk Openbaar Ministerie cruciaal in dit soort onderzoeken."