Peet van Erp, voorzitter van het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ), windt er - gevraagd naar het verloop van de optocht - geen doekjes om: "ik ben er beslist niet tevreden over".
Het OKZ besloot dit jaar de route van de grote optocht flink in te korten. De lus Rosmolenstraat, Engelenkampstraat, Leyenbroekerweg en Putstraat kwam te vervallen en daarmee was de optocht dit jaar 800 meter korter. "Van 90 procent van de optochtdeelnemers hebben we daarop positieve reacties gekregen, zowel voor als na de optocht. Maar het gehoopte effect dat het aantal gaten in de optocht in aantal en omvang af zou nemen is uitgebleven. We hebben, kortom, weer wat evaluatiewerk voor de boeg", aldus Van Erp, die er overigens aan toevoegde dat de kwaliteit van de deelnemers, van enkelingen tot en met grote wagens, dit jaar weer zeer hoog was.
Hoe kan het nou dat er steeds maar gaten ontstaan? Dat heeft als oorzaak dat er in de optocht verschillende tempi bestaan. Zo loopt een harmonie het liefste een marstempo (120 stappen per minuut), maar dat is te snel voor grote wagens, die in de smalle straten van de binnenstad behoedzaam moeten manoeuvreren. Grote groepen lopen doorgaans het beste door. Kleine groepen, koppeltjes en enkelingen zijn dan weer een heel ander verhaal, omdat zij vaak interactie zoeken met het publiek of een act opvoeren. En dat kan nogal eens - qua tijd welteverstaan - uit de hand lopen, waardoor er een gat ontstaat. Dat lopen ze vervolgens dan wel weer dicht, maar de eerstvolgende grote wagen die daar achteraan komt haalt dat tempo niet en ziet vervolgens het gat alleen maar groter worden.
"De reclameoptocht (die voor de carnavalsoptocht vertrekt, red.) heeft prima volgens het tijdsplan gereden. Wel viel er een gat met de als laatste vertrokken Marktbakker die onderweg nonnevotten verkocht, maar dat was conform de verwachting."