Motie aangenomen tegen nucleair opslagpark in Tihange

15 feb 2019, 21:04 Nieuws
maastricht 426102 1920 gouvernement
In het Limburgs Parlement is vandaag een door GroenLinks ingediende en door de PvdD mede ondertekende motie aangenomen tegen een plan van de Belgische energieproducent Engie Electrabel.
De exploitant van de kerncentrale in Tihange wil bij de centrale een nucleair containerpark vestigen, waar men tenminste tot het jaar 2100 nucleair afval wil opslaan. Het plan was vrijdag in het Limburgs Parlement onderwerp van debat.
Volgens GroenLinks heeft Engie Electrabel het voornemen tot het aanleggen van een nucleair containerpark niet in alle openheid en transparantie met de buitenwereld gedeeld en besproken. Daarmee heeft het bedrijf onrust veroorzaakt.
Op grond van eerdere uitspraken van Provinciale Staten, namelijk dat alle activiteiten in en rond Tihange zo snel mogelijk beëindigd moeten worden, wordt het creëren van een nieuw nucleair containerpark bij Tihange dan ook niet gewenst.
De motie roept het college van Gedeputeerde Staten op om dit standpunt te delen met Engie Electrabel en met de Belgische overheid en om Provinciale Staten actief te blijven informeren over de ontwikkelingen rondom de kerncentrale in Tihange en rond het plan voor de aanleg van een nucleair containerpark.
motie 2458 limburgs parlement