Motie raadsfracties GroenLinks en D66 tegen oplaten ballonnen

05 nov 2020, 10:05 Nieuws
ballonnen wedstrijd wikipedia
De Tweede Kamer heeft op 9 december 2014 een motie aangenomen, waarin gemeenten worden opgeroepen het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan.
Verschillende gemeenten hebben daaraan gevolg gegeven en maatregelen genomen om het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan. Oplaten van ballonnen is schadelijk voor dieren en het milieu. Neergekomen ballonnen zijn onderdeel van zwerf- en drijfvuil.
Het aantal gemeenten dat het oplaten van ballonnen verbiedt is het afgelopen jaar verdubbeld. Ondertussen heeft 41 procent van de gemeenten een verbod ingesteld op het oplaten van ballonen, zegt Stichting De Noordzee. Nog eens 30 procent van de gemeenten ontmoedigt het oplaten van ballonnen.
De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en D66 vinden dat er voldoende alternatieven zijn voor het oplaten van ballonnen en dienen, omdat alle kleine beetjes helpen, een motie in waarin wordt gevraagd om bij de eerstvolgende herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening een verbodsbepaling op te nemen voor het open loslaten van ballonnen bij evenementen en festiviteiten. Verder vragen de indieners om dan ook te bekijken of voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld confetti, maatregelen noodzakelijk zijn en deze indien nodig bij de eerstvolgende herziening van de APV mee te nemen.