Motie red scouting Sint Jozef afgehandeld

01 aug 2022, 14:00 Nieuws
herbouwde scoutinggebouw scouting sint jozef sittard
In februari 2020 ging een deel van het clubgebouw van Scouting Sint Jozef aan de Molenweg in Sittard in vlammen op.
Ten gevolge van onder meer de coronacrisis leverde de door Scouting Sint Jozef opgezette fundraisingactie niet genoeg geld op om de herbouwplannen volledig te bekostigen. Daarop dienden de raadsfracties van GroenLinks en PvdA samen de motie Red Scouting Sint Jozef uit de brand in waarin het College van B&W werd opgeroepen om zo spoedig mogelijk een voorstel voor hulp aan Scouting Sint Jozef voor te leggen. De motie werd unaniem aangenomen. In oktober 2021 volgden aanvullende vragen over de uitvoering van die motie. In antwoord daarop liet het College van B&W weten de scouting St Jozef een warm hart toe te dragen, maar dat de scouting zelf verantwoordelijk is voor haar huisvesting.
De gemeente heeft meerdere gesprekken gevoerd met scouting, het stichtingsbestuur van nabij gelegen wijkontmoetingscentrum voor ouderen (woco) aan de Vijverweg en het bestuur van Fanfare St. Jan (gebruiker van de zuilenzaal in het nabijgelegen voormalige kloostercomplex aan de Leyenbroekerweg). Het waren constructieve gesprekken om te onderzoeken of gezamenlijke huisvesting mogelijk was. Dit heeft echter niet tot het resultaat geleid dat deze partijen gezamenlijk gebruik gaan maken van het scoutinggebouw. Het ontbreken van samenwerkingspartners en voldoende financiële middelen heeft de scouting er niet van weerhouden om het gebouw toch opnieuw te bouwen.
Onlangs heeft er ter plekke van het scoutinggebouw een overleg plaatsgevonden met het bestuur van scouting St Jozef. Het gebouw is van buiten volledig herbouwd, maar de ambities voor wat betreft verduurzaming zijn vanwege het ontbreken van voldoende financiële middelen bijgesteld. Zo is bijvoorbeeld wel de schil van het gebouw aangepakt, maar is er in plaats van een duurzamere verwarming gekozen voor een traditionele gasgestookte variant. Het gebouw heeft flink wat schade opgelopen die grotendeels is hersteld met behulp van de beschikbare middelen. Er ontbreken echter nog middelen voor het herstel van de zwaar beschadigde vloeren. Zonder deze vloeren kan de scouting haar activiteiten niet opstarten.
Mede gelet op het coulanceverzoek van de raad heeft het College van B&W daarom besloten Scouting Sint Jozef op dat onderdeel te ondersteunen vanuit jeugdbeleid. Daarmee kan de vloer worden hersteld en kan de scouting de activiteiten na de zomervakantie opstarten en blijft een scoutingvereniging en daarmee ook een scoutinggebouw behouden voor stadsdeel 4.
Uiteraard blijft de scouting ook onderdeel uitmaken van het methodisch jeugd- en jongerenwerk en ondersteunt de gemeente Scouting Sint Jozef conform de subsidieregeling voor vrijwilligersorganisaties.
"Ondanks het feit dat de herbouw een eigen autonome keuze is geweest, zien wij, vanwege deze rol van scouting, voldoende redenen om ondersteuning te bieden bij het herstel van de beschadigde vloeren," zo laat het College van B&W aan de raad weten, waarmee de motie is afgehandeld.