Motie voor lobby voor een landelijk verbod consumentenvuurwerk aangenomen

16 feb , 20:00 Nieuws
vuurwerk 2019 2020 01

De gemeenteraadsfracties van D66 en GroenLinks brachten tijdens de raadsvergadering van 6 februari een motie vreemd aan de orde van de dag in.

In deze motie roepen zij het College van B&W wordt op om zowel in verband van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg als rechtstreeks richting de landelijke politiek en de buurlanden te lobbyen voor een landelijk verbod op het verhandelen, bezit en afsteken van consumentenvuurwerk.

De jaarwisseling 2024-2025 heeft opnieuw geleid tot gewonde agenten en (auto)branden in Limburg (en uiteraard ook in de rest van het land). Elk jaar gebeuren er weer (ernstige) ongelukken. Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren dar er landelijk ruim 1100, waarbij veel kinderen jonger dan 16 jaar betrokken waren (bijna 40%). Ook vinden er jaarlijks tijdens de jaarwisseling geweldsmisdrijven plaats.

Voor het milieu is de jaarlijkse vuurwerktraditie evenmin goed. De concentratie fijnstof in steden tijdens de jaarwisselingen is gemiddeld 33 keer zo hoog als normaal. Dat is even hoog als de uitstoot van zeven maanden gemotoriseerd wegverkeer. Verder wordt vuurwerkafval (karton, plastic en metaal) op vele plekken slecht opgeruimd. Dat leidt tot (soms langdurige) vervuiling van het milieu en onze leefomgeving. De schade die door vuurwerk wordt aangericht beloopt vele miljoenen euro's. Alleen al voor particulieren bedroeg de schade van afgelopen jaarwisseling 16 miljoen euro. In steeds meer Limburgse gemeenten wordt dan ook het gesprek over centrale vuurwerkshows als vervanger van consumentenvuurwerk gevoerd.

Vele mensen én bijna alle dieren ondervinden ernstige hinder van het afsteken van vuurwerk. Het college heeft de afgelopen jaren aangegeven dat handhaving van een lokaal vuurwerkverbod (als individuele gemeente) niet of nauwelijks haalbaar is. Verschillende professionals, zoals de korpsleiding van de Nationale Politie en de politiebonden, maar ook andere hulpverleners en (oog)artsen, pleite voor een landelijk verbod op het verhandelen, bezit en afsteken van consumentenvuurwerk.

Uit een enquête van de Nederlandse Politiebond blijkt dat 4 op de 10 agenten weigeren te werken met de jaarwisseling vanwege het huidige vuurwerkbeleid en dat 1 op de 5 agenten de beschikbaarheid laat afhangen van politieke besluiten inzake vuurwerk, waaronder een vuurwerkverbod.

De motie werd met een meerderheid van 57% van de stemmen aangenomen: voor stemden CDA (7), D66 (1), gob (3), GroenLinks/PvdA (7), PIT (1) en VVD (1); tegenstemmers waren Forum voor Democratie (1), gob (8), Lokaal Sittard-Geleen-Born (1), PVV (1), SPA (1) en Stadspartij (3).