Mural Mijnverleden opnieuw aangebracht  

13 jul , 14:00 Nieuws
luchtdruktrein erwtje
Een mooi moment met een dubbel gevoel deze week in Geleen. Kunstenaar Erwtje bracht zijn mural met als thema Mijnverleden opnieuw aan op de Julianatunnel.
Vorig jaar maakte hij dezelfde schildering voor het eerst. Hij werkte toen gelijktijdig met kunstenaar Nash, die een mural aanbracht op de andere zijde van de tunnel. Nash (Werner Zwakhalen) is op 6 juli 2024 overleden.

Voorafgaand

In september 2023 werden twee murals op de Julianatunnel in Geleen onthuld. Een mooie mijlpaal binnen het project Limburg Murals waarin stichting Limburg Straalt, de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard-Geleen en de gemeente hebben samengewerkt met diverse (lokale) sponsoren. Kort hierna werd een verkeerde coating aangebracht op de kunstwerken, waardoor de kwaliteit opnieuw beoordeeld diende te worden. Uiteindelijk is besloten om de mural met als thema Mijnverleden opnieuw te laten maken. Deze is gerealiseerd dankzij steun van de gemeente, overige lokale samenwerkingspartners en sponsoren.

Initiatiefnemers

Deze murals maken onderdeel uit van het overall project ‘Limburg Murals’, een initiatief van stichting Limburg Straalt, dat wordt gesteund door de Provincie Limburg. In Geleen heeft de stichting samenwerking gezocht met de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard-Geleen en de gemeente. Als locatie is de Julianatunnel gekozen. De tunnel grenst aan de ene zijde aan het centrum en de andere zijde aan het Mauritspark (vernoemd naar de staatsmijn). De tunnel speelde een belangrijke rol bij het transport van kolen uit de mijn.
Limburg Murals: "Onze gedachten gaan uit naar Werner en zijn geliefden. We zijn dankbaar dat we hem mochten leren kennen en dat hij wilde meewerken aan dit project".