Kunstenaars Nash en Erwtje hebben het verhaal van Geleen, van steenkool naar innovatie en circulariteit, tot leven gewekt op de hoekwanden van de Julianatunnel.
De murals zijn officieel geopend in het bijzijn van de initiatiefnemers, wethouder Houtakkers, sponsoren en buurtbewoners.
Tijdens de opening kwamen verschillende samenwerkende partijen aan het woord. Het bleek een lang en intensief proces maar het resultaat mag er zijn. De persluchtlocomotief van Erwtje en de huidige generatie te midden van innovatie en circulariteit van Nash, werden enthousiast ontvangen. Dit merkten de kunstenaars al tijdens het aanbrengen van de murals.
Erwtje: “Het was mooi om te zien dat zoveel mensen zich verbonden voelen met het lokale mijnverleden. Ik heb veel verhalen gehoord over de Staatsmijn Maurits en veel bijgeleerd.” Nash komt zelf uit de buurt en kent de historie van de mijnen. Hij kreeg veel leuke reacties op zijn treffende schildering waar Gelaen 2.0 zichtbaar wordt. (Lees verder onder de foto.)
Wethouder Houtakkers onthulde symbolisch de informatiebordjes die bij de murals worden geplaatst. Hier staan ook de (lokale) sponsoren op die het project mogelijk hebben gemaakt. Een van hen is Chemelot. Loek Radix (Executive Director Chemelot): "Ik draag het lokale mijnverleden vanuit al mijn rollen een warm hart toe. Ik vind het mooi om te zien dat het geborgd wordt en ben blij dat we daar een bijdrage aan hebben kunnen leveren."
In de komende weken worden de informatiebordjes op de murals bevestigd. De laatste mijlpaal voor deze locatie. Op de bordjes kunnen voorbijgangers lezen over de thema’s van de schilderingen, de kunstenaars en het project. Bovendien worden ze door middel van een QR-code en link verwezen naar de website van Limburg Murals voor meer informatie.
Eerder dit jaar werd een mijnwerkerswandelroute geopend van Visit Zuid-Limburg: 'Geleen vertelt'. De muurschilderingen worden in deze wandelroute opgenomen.
Deze murals zijn de derde en vierde uit het projectLimburg Murals, een initiatief van Stichting Limburg Straalt, gesteund door de Provincie Limburg. In Geleen heeft de stichting ruim een jaar nauw samengewerkt met de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard Geleen en gemeente Sittard-Geleen. Kijk voor meer informatie op www.limburgmurals.nl .
De murals in Geleen zijn mede mogelijk gemaakt door: