Museum De Domijnen tijdens carnavalsdagen gesloten

22 feb 2017, 20:33 Nieuws
hub fonteijn 2017 03 002 carnavalisten op de markt 1979 uitsnede
De afdeling Historie & Archeologie van Museum De Domijnen aan de Kapittelstraat besteedt op gezette tijden aandacht aan talentvolle kunstenaars uit Sittards verleden.
Velen zullen zich nog de exposities van Charles Tangelder, George Tielens, Frans van de Laar en Frans Timmers herinneren.
In deze reeks wordt de komende periode de aandacht gevestigd op Fonteijn, geen kunstenaar van beroep, maar agent bij de gemeentepolitie. Anders dan bovengenoemden was hij dan ook – op wat lessen van Tielens na – volledig autodidact. Wie zijn werk de eerste keer ziet, zal dit niet geloven.
In alle aspecten van het vak treedt hij als een professional naar voren. Hij schilderde in olieverf, maar aquarelleerde ook. Zijn oeuvre omvat alle gangbare genres van de schilderkunst, van portretten tot landschappen en stadsgezichten. Heel eigen zijn dan weer groepen in een landschappelijke setting: schutters aan een bosrand of een processie in het veld.
Onderstaand schilderij van Fonteijn past helemaal bij de tijd van het jaar: carnaval op de Markt in Sittard. Dit en andere werken zijn te bezichtigen voor of na carnaval, want tijdens carnaval is museum De Domijnen gesloten. De expositie is nog tot en met 23 april te zien.