Museum Het Nieuwe Domein en Marjolein van der Loo presenteren het project Puree & Pruimenvlaai

14 okt , 16:00 Nieuws
puree en pruimenvlaai
Museum Het Nieuwe Domein
Museum Het Nieuwe Domein lanceert deze herfst het unieke onderzoeks- en activiteitenproject Puree & Pruimenvlaai, een boeiende verkenning van drie prominente periodes uit de Limburgse geschiedenis.
Denk aan de Bandkeramiekers, de Romeinen en de Bokkenrijders. Dit project, onder leiding van kunstenaar Marjolein van der Loo, biedt een frisse kijk op deze historische thema’s door niet de mens, maar de planten centraal te stellen.
Puree & Pruimenvlaai is een initiatief van Marjolein van der Loo in samenwerking met Museum Het Nieuwe Domein. Het project wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en Provincie Limburg. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen met interesse in kunst, geschiedenis en duurzaamheid.
Puree & Pruimenvlaai nodigt deelnemers uit om stil te staan bij de vraag: Hoe kunnen planten nieuwe inzichten bieden in de geschiedenis? De rol van planten in onze geschiedenis wordt vaak onderschat, terwijl ze in feite cruciaal waren voor historische veranderingen. De workshops en lezingen in dit project betrekken de zintuigen van geur en smaak, en zetten aan tot dialoog over hoe planten ons kunnen helpen het verleden op een andere manier te begrijpen.
In samenwerking met lokale kunstenaars en experts worden drie thema’s verkend. In oktober 2024 starten de eerste activiteiten van dit project met een focus op de bandkeramische cultuur, zo’n 7000 jaar geleden. Iedere workshop is gekoppeld aan archeologische vondsten en specifieke plantensoorten die een centrale rol speelden in de historische ontwikkeling van Limburg.

Workshop “De Tafel van Linde” door Sophie Nelissen

Tijdens deze workshop onderzoekt kunstenaar Sophie Nelissen de culturele en ecologische rol van de lindeboom door de eeuwen heen. Nelissen combineert haar achtergrond in fashion design en duurzaamheid met een artistiek onderzoek naar natuurlijke materialen.

Workshop “Bread of Belonging” door Suzanne Bernhardt

In deze workshop staat het bakken van brood met oergranen centraal. Suzanne Bernhardt leidt een interactieve sessie over de relatie tussen migratie, het gevoel van thuis, en het delen van brood, waarbij de technieken van de Bandkeramiekers worden gekoppeld aan hedendaagse vraagstukken.

Lezing “Het Erwtje en de Neolitische Revolutie” door Joël Broekaert

Culinair journalist Joël Broekaert duikt in de geschiedenis van de erwt en zijn cruciale rol tijdens de Neolithische Revolutie, waarbij hij stilstaat bij duurzame landbouw en dieet in het verleden en heden.