Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september vindt in Maastricht, Sittard-Geleen, Venlo en Hasselt (België) de veertigste editie plaats van muziekfestival Musica Sacra.
Elk jaar wordt de programmering van dit festival opgebouwd vanuit de bepalende en richtinggevende rol van een centraal thema. Met onorthodoxe keuzes en originele invalshoeken wil Musica Sacra laten zien hoe verrassend universeel en actueel de gekozen thema’s zijn. Dat betekent onder andere dat vele programma’s speciaal voor Musica Sacra worden geproduceerd en dus tijdens het festival in première gaan.
Het thema van dit jaar, Exodus, keert terug in de vele programma’s van het festival, bestaande uit muziek, dans, theater, film, spoken word en exposities.
Sinds vorig jaar is het festival met een festivalprelude uitgebreid naar Sittard-Geleen. Dit jaar vinden er ook voorstellingen plaats in Hasselt (B) en Venlo.
Programma Musica Sacra Sittard-Geleeen
- Pieter Dirksen - De Tien Geboden
zaterdag 17 september - kerk Vrangendael - 15:00 uur
Daags na zijn optreden in Maastricht bespeelt Pieter Dirksen het achttiende-eeuwse Assendelftorgel van de Vrangendael kerk in Sittard.
- Gerrie Abels - Stil Water
zaterdag 17 september - Theater Karroessel Geleen - 20:00 uur
Stil Water is een monoloog van Peer Wittenbols voor actrice en theatermaakster Gerrie Abels, gebaseerd op haar Indische familiegeschiedenis.
- Hoogmis in de Sint-Petruskerk
zondag 18 september - Sint Petruskerk - 11:00 uur
Met muziek van Ad Mosam Barock, Elisabeth Hetherington & Valerio Zanoli
Vrije toegang
- Huub Claessens & Hans Eijsackers
zondag 18 september - oude Salviuskerkje Limbricht - 15:00 uur
Melodrama – op een gedicht van Emile Verhaeren (Le départ) en vertaald door Stefan Zweig – gaat over de uittocht van het platteland naar de angstaanjagende grote stad.
- Dyar 18
zondag 18 september - Podiumkerkje Grevenbicht - 17:00 uur
In dit vierde concert in dit festival waarin niet-westerse muziekstijlen aan bod komen, speelt Dyar eigen werk en vermengt Arabische muziek met muziekgenres van over de hele wereld.