Nacht van de Nacht – Doe het licht uit in Limburg en vier De Nacht

11 okt 2023, 7:00 Nieuws
3 nacht van de nacht fotocredits maurice hertog
De Nacht van de Nacht vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 oktober, de nacht waarop de wintertijd ingaat en het een extra uur donker is!
Dit jaar is het tijdens de Nacht van de Nacht ook nog eens Volle Maan. Bezoek een van de tientallen activiteiten in Limburg en ervaar hoe belangrijk duisternis is voor mens en natuur! Beleef de nacht tijdens een avontuurlijke estafette in Roermond, wandel mee in natuurgebieden, parken en steden in Afferden, Beek, de Peel, Maastricht en het Jammerdal, bezoek een vleermuizenkelder in Helden of kom dineren bij kaarslicht in Vijlen.
Nederland is een van de meest verlichte landen in de wereld. Dit zorgt niet alleen voor energieverspilling maar verstoort vooral het natuurlijke ritme van mensen, dieren en zelfs planten. Door in het hele land zoveel mogelijk de verlichting van gebouwen uit te doen wordt in de langste nacht aandacht gevraagd voor duisternis. Talloze kantoren, bedrijfsgebouwen, monumenten doen al mee. Zo doet ook Gemeente Maastricht dit jaar weer de verlichting uit. Ook worden er tijdens de nacht vele evenementen georganiseerd om het donker te ervaren. Hoe meer duisternis, hoe meer de nacht leeft! Doe jij ook mee?
Let op: Mis je een activiteit in jouw regio? Kijk dan regelmatig op de website, want de ervaring leert dat tot twee weken voor de Nacht van de Nacht nog diverse activiteiten worden aangemeld. En organiseer je zelf een activiteit? Meld deze dan aan via www.nachtvandenacht.nl/activiteit-aanmelden .

Evenement uitgelicht

Op zaterdagavond 28 oktober om 19:00 kun je in Roermond herontdekken hoe mooi de nacht eigenlijk is. We starten de avond met een korte lezing met een timelapse-presentatie van nachtfotograaf Maurice Hertog. Kijk met nieuwe ogen kijken naar het donker en ontdek de pracht van de nacht. Daarna kun je door middel van een avontuurlijke estafette zelf de effecten van lichtververvuiling op jouw functioneren ervaren.
Wanneer: zaterdagavond 28 oktober 19:00 - 21:30 uur
Locatie: Weerstand, Bredeweg 10, Roermond (bij Pop-Up De Groene Transformator)
Kosten: gratis, vrijwillige donatie is welkom

Laat het donker donker

Ook kun je dit jaar weer lichthinder op de kaart zetten via www.nachtvandenacht.nl/lichthinder
. Op deze kaart vind je al vele plekken in Limburg waar lichthinder wordt ervaren. Iedereen kan deze punten aanmelden. Nacht van de Nacht neemt vervolgens contact op met de locatie met het verzoek om er iets aan te doen.
Nacht van de Nacht -
Nacht van de Nacht is een project van de Natuur en Milieufederaties, die sinds 2005 aan het thema lichthinder en CO2-besparing werken. Nacht van de Nacht is de campagnevorm die daarvoor is ingezet. Doel is bewustwording van de waarde van de donkere nacht.