De politie heeft in 2024 42 drugsafvaldumpingen in Limburg ontdekt. Dat zijn er 12 meer dan het jaar daarvoor.
Verder zijn in Limburg 157 hennepkwekerijen ontmanteld, de meeste van het land. Op 18 plekken is een productielocatie voor synthetische drugs ontdekt. Dat aantal is gelijk gebleven ten opzichte van 2023.
Dit blijkt uit cijfers van het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2024, die donderdag 8 mei zijn gepubliceerd.
Landelijk gezien werden in 2024 in totaal 217 drugsafvaldumpingen ontdekt, in 2023 waren het er nog 191. Dit is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2023 en het hoogste aantal dumpingen sinds 2018. Als je kijkt op eenheidsniveau zijn er in onze provincie de meeste drugsdumpingen ontdekt, gevolgd door de eenheden Oost-Nederland (35) en Zeeland West-Brabant (32). Op provinciaal niveau telt Noord-Brabant de meeste drugsdumpingen met 53, gevolgd door Limburg met 42.
"Onze provincie is helaas een aantrekkelijk gebied. Ook in de grensregio's zijn veel productielocaties, en er wordt geografisch gezien niet snel 100 kilometer met afval gereden", zegt Mike Henssen, sectorhoofd Noord- en Midden-Limburg en portefeuillehouder ondermijning bij Eenheid Limburg. "We zijn vorig jaar nauwer gaan samenwerken met gemeenten om de dumpingen ook beter te registeren. Dat zie je nu ook terug in de cijfers." Volgens Henssen worden criminelen steeds inventiever en gewetenlozer om van hun drugsafval af te komen. "Zo hadden we vorig jaar in Vlodrop een zaak waarbij drugsafval in een mestsilo zat. Het is heel gevaarlijk als drugsafval in de grond terechtkomt."
In het jaar 2024 zijn er minder hennepkwekerijen ontmanteld dan het jaar daarvoor. Van 1230 in 2023 naar 895 hennepkwekerijen in 2024. Het aantal ontmantelde hennepkwekerijen loopt al jaren terug. Net als vorig jaar zijn de meeste hennepkwekerijen ontmanteld in de Eenheid Limburg (157), gevolgd door de eenheden Oost-Nederland (116) en Rotterdam (108). "Het aantal neemt als jaren af, maar we scoren met 157 kwekerijen als eenheid wel het hoogste. Een mogelijke verklaring is de hoge meldingsbereidheid via onder andere Meld Misdaad Anoniem. Die is in onze eenheid het hoogst", zegt Henssen. "Daarbij speelt ook de internationale ligging van onze eenheid een rol. En hebben we in onze eenheid gebieden waar het sociaaleconomisch minder gaat, waardoor de stap naar ondermijnende criminaliteit een logisch gevolg is."
Hoewel er in Limburg nog relatief veel hennepkwekerijen zijn ontmanteld, loopt het aantal al jaren af. De afname van het aantal ontmantelingen komt volgens Henssen onder meer omdat samen met bevoegd gezag keuzes in het werk worden gemaakt. "De nadruk ligt meer op cocaïne of synthetische drugs dan op hennep. Daarnaast wordt de hennep steeds meer geïmporteerd uit het buitenland, waardoor de productie in Nederland voor criminelen minder noodzakelijk is. Zowel de Douane als de Koninklijke Marechaussee nam vorig jaar meer uit het buitenland afkomstige hennep in beslag."
Ook het aantal meldingen is gestegen. Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving landelijk vorig jaar 12.307 tips over internationale drugshandel, drugslabs, hennepteelt en de handel op straat of vanuit woningen. Dat is 4 procent meer dan in 2023. Limburg was goed voor 2214 meldingen. Uiteindelijk zijn dankzij de anonieme tips 295 verdachten opgespoord.
Drugsafval is giftig, bijtend of brandend afval. Het kan in brand vliegen of ontploffen. Verder kan drugsafval het grond- en/of drinkwater vervuilen en de bodem verontreinigen. Kortom, het kan impact hebben op de volksgezondheid.
In een productielocatie ruikt het sterk naar chemicaliën, zoals oplosmiddelen (aceton).#Om te voorkomen dat het buiten ook zo ruikt, zijn kieren van ongebruikte ramen en deuren vaak afgedicht, bijvoorbeeld met purschuim.#Afzuiginstallaties met koolstoffilters voeren vaak de lucht af via het dak.#Productielocaties zitten vaak in de buurt van fabrieken of boerderijen die ook stinken (mestlucht). Daardoor valt de stank van het drugslab minder op.
Het herkennen van signalen door burgers blijft van groot belang voor de opsporing. Het kan gaan om verloederde panden, verdachte activiteiten of onverklaarbare luxe in de buurt. Drugslabs en opslagplaatsen zijn gevaarlijk. Denk aan risico’s op brand en ontploffing of het gevaar van criminelen die deze plekken aantrekken. Bovendien zijn drugslabs en -afval zeer schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid. Heb je iets verdachts gezien? Meld het dan via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.