Nederlanders zijn de afgelopen jaren vaker gaan
lenen, maar het bedrag dat in totaal wordt geleend is gedaald.
Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) en De Nederlandsche Bank (DNB).
Tussen januari 2017 en september vorig jaar zakte het bedrag dat aan leningen uitstond van 18,6 miljard naar 15,3 miljard euro. Dit terwijl het bedrag aan nieuw verstrekte kredieten steeg van 2,1 miljard euro in het eerste kwartaal 2017 naar 2,4 miljard euro in het derde kwartaal van vorig jaar.
Volgens deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl zijn er meerdere verklaringen voor deze tegenstrijdig lijkende ontwikkelingen. “De belangrijkste is dat mensen vaker leningen hebben overgesloten”, zegt ze. “Door de steeds lager wordende leenrentes kunnen mensen steeds meer besparen als ze hun bestaande lening oversluiten naar een nieuwe lening.”
Daarnaast hebben de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de kredietverstrekkers zelf de afgelopen jaren steeds meer aangestuurd op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten. Inmiddels is ongeveer 90 procent van de nieuw verstrekte leningen een persoonlijke lening. “Dit betekent dat mensen nu meestal een lening hebben waar ze op moeten aflossen. Zodoende daalt het uitstaande saldo”, aldus Bulthuis.