Nederlands Blazers Ensemble meets De Paek

13 mei , 20:00 Nieuws
nbe 1 foto peter lodder
Het Nederlands Blazers Ensemble is al jaren vaste gast bij PLT - Parkstad Theaters Limburg. Harmonie St Joseph Sittard, in de volksmond De Paek, heeft met haar theaterconcerten in het Toon Hermans Theater ook een naam hoog te houden.
Zet de blazers van NBE en de 80 musici van De Paek samen op een podium en je krijgt een uniek evenement dat je van je stoel blaast.
Voorafgaand aan het concert werken de meest creatieve professionele blazers en Sittards lokale trots intensief samen tijdens een paar dynamische, muzikale dagen waarin experimenteren centraal staat. Ze gaan op zoek naar elkaars kracht en frisse ideeën om muzikale grenzen te verleggen.
"Naast ons vaste repertoire willen we een keer per jaar iets doen dat ons triggert en inspireert om onze muzikale grenzen te verleggen. Wij hopen dat wij iets kunnen bijdragen aan hun cultuur van concerten geven, spelen en repeteren. Tegelijk halen wij ook inspiratie bij hen op. Van zo’n uitwisseling pik je altijd iets op, simpelweg omdat je een andere cultuur hebt", zegt NBE's artistiek leider en hoboïst Bart Schneemann in een interview met PLT Magazine.
De uitkomst is een onalledaagse voorstelling met alle elementen waar NBE om bekend staat: avontuurlijk, energiek, verrassend en zinnenprikkelend en bovenal vol fantastische muziek.
Het slotconcert NBE meets De Paek wordt op zaterdag 8 juni om 20:00 uur gehouden in het Toon Hermans Theater.

Over Harmonie St Joseph Sittard (De Paek)

In Sittard staat de harmonie bekend als Sint Joep of De Paek, naar de leden van het eerste uur die de zoolranden van de schoenen “paekzjwart” (pekzwart) maakten. Voor onze leden is onze vereniging als een tweede familie. Een warm thuis. In de stad is De Paek een niet meer weg te denken vereniging. In de traditionele rol op straat met optochten en processies maar ook in de vorm van concerten. Want dan komt de muziek pas écht goed tot haar recht.
De harmonie is niet alleen in Sittard te horen en zien, want men trekt er geregeld op uit voor optredens en concerten in binnen- en buitenland: China, Estland, Letland en onlangs Tsjechië waren bestemmingen waar voor volle zalen werd geconcerteerd. Tijdens "TOON 100 jaar" speelde De Paek in Carré in Amsterdam. Vorig jaar opende de harmonie samen met popband Hard2Get het Sint Rosafestival. Maar het korps staat elk jaar ook met liefde op de planken in het Toon Hermans Theater in Sittard. (Lees verder onder de foto.)
paek en hard2get
Opening Sint Rosafestival 2023 met Hard2Get

Over NBE

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo'n tachtig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma's wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.