Neerslagtekort hoger dan ooit in deze eeuw

07 sep 2022, 9:10 Nieuws
maas bij grevenbicht 8 augustus 2022 droogte 2
SGN
Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland staat zondag op 310 millimeter. Dat is hoger dan ooit eerder in deze eeuw, aldus het KNMI.
Het jaar 2018 had tot nu toe het droogste groeiseizoen van deze eeuw met een neerslagtekort van 308 millimeter. Het hoogste neerslagtekort ooit werd in 1976 bereikt en bedroeg toen meer dan 360 millimeter.
Volgens de droogtemonitor van het KNMI heeft het in september in bijna heel Nederland nog helemaal niet geregend. Alleen in delen van Friesland, West-Brabant, Zeeland en Zuid-Limburg is wat neerslag gevallen. Augustus was in heel Nederland een van de warmste en zonnigste maanden ooit. Door de warmte en de zon is veel water verdampt en dat gaat de komende dagen nog door. Onder meer langs de kust, in Zeeland, in de Achterhoek en Twente is het neerslagtekort al dagenlang ruim boven de 300 millimeter.
Door de droogte is de grondwaterstand in heel Nederland ook laag tot extreem laag. In sommige gebieden geldt al een verbod op het oppompen van grondwater. De natuur heeft ernstig te lijden onder de droogte en de lage grondwaterstanden, net als de dijken. Die kunnen uitdrogen. Waterschappen herstellen schades aan de dijken zo snel mogelijk. Waterschap Aa en Maas besproeit de dijk lang de Maas bij Cuijk in Brabant om die voldoende vochtig te houden. Op andere plekken mogen geen schapen meer op dijken grazen, om te voorkomen dat de dieren de kurkdroge grasmat beschadigen.
Voor later in de week neemt de kans op wat regen toe. Maar dat zal de droogte niet verhelpen, aldus de waterbeheerders. Regenwater spoelt weg van de keiharde, uitgedroogde grond. Om de grondwaterstand te herstellen is wekenlang aanhoudend regen nodig. In het voorjaar van 2019 waren op veel plekken in Nederland de gevolgen van de droogte en het neerslagtekort van 2018 nog goed te merken.