Nieuwe collectieve Wmo voorzieningen Sittard-Geleen

05 okt 2012, 14:13 Nieuws
jack peeters ateron

Sittard-Geleen, 05-10-2012 | Vanaf 1 januari 2012 is de landelijke uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) veranderd. Ook in Sittard-Geleen kent de gemeente sindsdien een andere benadering van de Wmo.

Sittard-Geleen, 05-10-2012 | Vanaf 1 januari 2012 is de landelijke uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) veranderd. Ook in Sittard-Geleen kent de gemeente sindsdien een andere benadering van de Wmo.

De belangrijkste verandering is de manier van oplossingen zoeken voor een probleem op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Met het oog op de veranderingen in de Wmo heeft wethouder Berry van Rijswijk in wijksteunpunt Gelderhof in Sittard het startsein gegeven voor een aantal collectieve voorzieningen zoals de rolstoelpool, een kortingspas met diensten voor ouderen en voorlichtingsfilmpjes die onderdeel uitmaken van de communicatiecampagne over de Wmo-kanteling.

Rolstoelpool
Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat de eigen kracht en verantwoordelijkheid van inwoners centraal. Oplossingen worden op de eerste plaats gezocht in de eigen omgeving, vervolgens wordt er gekeken naar oplossingen in de vorm van collectieve voorzieningen. Pas op de laatste plaats komt een individuele voorziening aan de orde. De rol van de gemeente is in eerste instantie om de cliënt bewust te maken van de eigen mogelijkheden om samen met de sociale omgeving te voorzien in een oplossing voor een probleem. De cliënt is hierbij mede afhankelijk van faciliteiten in zijn directe woonomgeving. "Op het gebied van verplaatsen in de directe woonomgeving waren andere faciliteiten dan een individuele Wmo-voorziening tot nu toe nauwelijks aanwezig, vandaar dat we samen met zorgaanbieders gewerkt hebben aan het oprichten van zogenaamde rolstoelpools in de gemeente," geeft wethouder Berry van Rijswijk (zorg en welzijn) aan. Samen met zorgaanbieders Vivantes en Orbis krijgen de rolstoelpools een plek in wijksteunpunten en verschillende verzorgingshuizen in de gemeente. "Een grote groep rolstoelgebruikers heeft een rolstoel slechts incidenteel nodig om bijvoorbeeld één keer in de week de boodschappen te doen of om eens een dagje uit te gaan met kennissen of familie. Door rolstoelen collectief aan te bieden, kan met minder rolstoelen dezelfde verplaatsingsmogelijkheden geboden worden aan deze groep gebruikers," aldus de wethouder.

Kortingspas
Naast de start van de rolstoelpool als collectieve voorziening ontvangen alle Wmo-cliënten en 65 plussers in de gemeente de komende week tevens een brief over de BeneFitspas. Door lid te worden van de BeneFitspas ontvangen inwoners korting op tal van diensten van bedrijven in de regio. Op verzoek van de gemeente is het dienstenaanbod van de BeneFits pas uitgebreid met Wmo gerelateerde diensten zoals bijvoorbeeld een boodschappen- en maaltijdenservice, een klussendienst en collectieve korting op de zorgverzekering.

Voorlichtingsfilmpjes
In het kader van de communicatiecampagne rondom de veranderingen in de Wmo heeft de gemeente Sittard-Geleen ook een reeks voorlichtingsfilmpjes gemaakt die de komende tijd stuk voor stuk op de website van de gemeente ( www.sittard-geleen.nl ) gepresenteerd worden. De voorlichtingsfilmpjes gaan over thema's als de gekantelde werkwijze van het Zorgloket, de wijksteunpunten, mantelzorg en vrijwilligers in de zorg. De collectieve voorzieningen komen voort uit het uitvoeringsprogramma De Kanteling. Wethouder Berry van Rijswijk: "Vanaf 1 januari hebben we als gemeente verschillende stappen ondernomen om de veranderingen in de Wmo in gang te zetten. Van het opleiden van het eigen personeel tot het oprichten van collectieve voorzieningen en het ontwikkelen van communicatie-middelen. Het is een intensief proces dat er uiteindelijk voor zorgt dat we de kwaliteit van zorg die iedereen nodig heeft ook op de lange termijn kunnen bieden aan onze inwoners in Sittard-Geleen."