Nieuwe college telt één fte-wethouder meer dan afgesproken

01 jun 2018, 22:00 Nieuws
college 2018 2022
De nieuwe coalitie van Sittard-Geleen - gob, SPA, VVD, PvdA, DNA, SP en GroenLinks - ondertekende donderdagmiddag het coalitieakkoord 'Samen Duurzaam'.
Daaropvolgend werd tevens de verdeling van de wethoudersposten bekend gemaakt. De coalitie wil 7 wethouders, waarvan er 3 full-time en 4 part-time aan de slag gaan. Samen bezetten zij 5,5 fte, en dat is evenveel als het college dat de afgelopen raadsperiode de stad bestuurde.
De gemeente verkeert financieel nou niet bepaald in een comfortabele positie en staat momenteel onder toezicht van de provincie. Tijdens de vaststelling van de begroting in november vorig jaar werd vanwege de dringende noodzaak tot verdere bezuinigingen dan ook besloten dat Sittard-Geleen gedurende de raadsperiode 2018-2002 wat het aantal wethouders betreft met 1 fte minder toe zou moeten kunnen. Dat is goed voor een besparing van 150.000 euro per jaar.
Nu van dat besluit wordt afgeweken trekt de PVV-fractie in Provinciale Staten aan de bel. De fractie wil dat Gedeputeerde Staten hier een stokje voor steken. Dat betekent dat GS snel met een reactie zal moeten komen, omdat de 7 wethouders op woensdag 6 juni worden benoemd. Robert Housmans is fractievoorzitter van de PVV-fractie, zowel in de gemeenteraad van Sittard-Geleen als in Provinciale Staten.