Op de Millenerweg 4a in Sittard is vrijdagmiddag de nieuwe huisvesting van het Participatiehuis officieel geopend door wethouder Astrid Verblakt (CDA) van sociale zaken.
De oude huisvesting aan de Odasingel was te krap geworden. Met het Participatiehuis, waarmee Sittard-Geleen in 2008 als pilotgemeente begon, liep de gemeente ver vooruit op de participatiewetgeving die in 2015 van kracht werd. Sinds 2008 heeft het Participatiehuis al drieduizend uitkeringsgerechtigden geholpen.
Door het Participatiehuis worden uitkeringsgerechtigden uit Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen - veelal mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt - begeleid naar betaald werk. Die aanpak vraagt om maatwerk: per cliënt wordt bekeken welke vaardigheden en kennis ze bezitten en in welk werk ze het beste tot hun recht komen.
De cliënten van het Participatiehuis krijgen daartoe een uitnodiging voor een gesprek met de hun toegewezen trajectbegeleider. Daarin worden de doelen vastgesteld waaraan een cliënt in de Werkplaats van het Participatiehuis, die plaats biedt aan 40 mensen, moet gaan werken. Deelname aan dit traject is verplicht.
Een cliënt werkt vervolgens maximaal 3 maanden lang, 5 dagen per week tussen 08:00 en 16:00 uur in de Werkplaats en krijgt werkopdrachten op het gebied van productie, logistiek of administratie. Daarbij bekijken deskundigen op het gebied van reïntegratie de arbeidskansen en ontwikkelingsmogelijkheden van elke cliënt.
Naast de werkzaamheden is deelname aan de Cursus Werk en de Vervolgcursus Werk mogelijk. Aan het einde van de tijd in de Werkplaats wordt de cliënt bemiddeld naar een betaalde baan of naar een baan met loonkostensubsidie als een cliënt (tijdelijk) verminderde arbeidsmogelijkheden heeft.
Met deze aanpak hoopt de gemeente Sittard-Geleen een extra uitstroom van bijstandsgerechtigden naar betaald werk te kunnen realiseren die in 2018 een extra besparing van 3,8 miljoen euro moet opleveren.