Nieuwe plek voor gedenkplaquette in oorlog gesneuvelde NS-medewerkers in Buchten

21 sep , 18:00 Nieuws
ns plaquette plitscher hogenbirk
Vrijdagmiddag is op de begraafplaats in Buchten de NS-plaquette geplaatst met de namen van Chris Plitscher en Jo Hogenbirk, twee verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog.
Zij overleefden de oorlog niet.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (WOII) zijn veel personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen (NS) omgekomen door oorlogsgeweld. In de jaren 1947 en 1948 werden daarom bij 110 stations, werkplaatsen of dienstgebouwen gedenktekens onthuld ter gedachtenis aan deze bijna 500 spoormannen en spoorvrouwen. Op al deze gebouwen werd een standaard koperen plaquette aangebracht met daarop de namen van de omgekomen personeelsleden.
De plaquette met de namen van Chris Plitscher en Jo Hogenbirk werd in 1948 onthuld op een stationsgebouwtje op het spoorwegemplacement bij de Laadhaven in Buchten. Halverwege de jaren 90 werd het gebouwtje gesloopt. De plaquette kwam in particuliere handen en kwam later in bezit van de Stichting 4 mei Herdenking Born. Die heeft het ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding een nieuwe plek gegeven aan de muur rond de begraafplaats in Buchten.
Op 20 september was het 80 jaar geleden dat Buchten door Amerikaanse soldaten werd bevrijd. Op deze datum heeft burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen dit gedenkteken ter herinnering aan Chris Plitscher en Jo Hogenbirk officieel onthuld in het bijzijn van nabestaanden van beide verzetsmensen en veel belangstellenden.