NK treinreizen tijdens de spits geflopt of niet?

08 mrt 2016, 15:15 Nieuws
462544635 0bbff50a01 o volle trein thomas van de weerd cc by 20
Thomas van de Weerd [CC BY 2.0]
Van de ruim 28.000 studenten die vooraf op Facebook hadden aangegeven mee te zullen doen aan de actie NK treinreizen tijdens de spits kwam amper iemand opdagen.
De NS sprak dan ook van een normale dinsdagochtendspits. Dat kan betekenen dat alle studenten die normaliter elke ochtend tijdens de spits in de trein zitten dat ook vanochtend gewoon deden en dan merk je daar als treinreiziger dus niks van...Van een herkenbare protestactie was op de stations in elk geval nagenoeg niets te merken.
Mocht het zijn dat studenten nooit zo vroeg in de trein stappen, dan hebben zij tijdens de spits dus amper invloed op de drukte in de treinen. In dat geval is het plan van Van Boxtel om de college- en lestijden aan te passen, zodat studenten niet meer tijdens de spits de trein nemen, weinig zinvol.
De lage opkomst - er wordt hier en daar gesproken over enkele tientallen studenten - lag mogelijk ook aan de nogal warrige communicatie over de actie: was het nou 16:30 of 07:30 uur en was het wel vandaag of toch op een andere dag? Nou is 07:30 uur voor menig student midden in de nacht, en dan rijden er geen treinen. En daarnaast: wie wil nou het risico lopen om voor niks hartstikke vroeg op te staan om er op het station achter te komen dat de actie toch op een ander tijdstip of op een andere dag is?
Hoe dan ook: de actie is in zoverre geslaagd, dat het studentenprotest tegen het plan van NS-baas Van Boxtel via internet en de media aardig in beeld is gekomen.
Als de plannen van Van Boxtel door zouden gaan zou dat ertoe kunnen leiden dat veel studenten hun eventuele bijbaantje eraan moeten geven, of niet langer deel kunnen nemen aan repetities of trainingen van verenigingen die in de avonduren worden gehouden. De studenten zijn het daar vanzelfsprekend niet mee eens. In hun ogen moet NS haar capaciteitsproblemen niet op de studenten afwentelen, maar moet de NS zelf haar capaciteitsproblemen oplossen door meer materieel in te zetten.