Nog een week en dan beginnen de scholen weer

11 aug , 14:00 Nieuws
de scholen zijn weer begonnen spandoek oud
Binnenkort zie je ze weer hangen: de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland. Ze laten weten dat de zomervakantie bijna voorbij is en dat veel leerlingen weer op de fiets naar school gaan.
Dit is een geheugensteuntje voor andere weggebruikers om extra goed op te letten. Verkeersveiligheid is heel belangrijk voor ons. In juli heeft de gemeente toestemming gegeven voor de projecten de verkeersactieve school en de doelgroepenaanpak

Twee projecten 

Het gaat om twee projecten van de Provincie Limburg. De verkeersactieve school richt zich op het onderwijs. Scholen die meedoen, kunnen gratis projecten en materialen kiezen uit een 'menukaart'. De lessen gaan over verkeersgedrag, afleiding in het verkeer, veilig fietsen en een veilige route van school naar huis. Ook leren ze over alcohol en drugs in het verkeer. De doelgroepenaanpak is bedoeld om veilig gedrag in het verkeer te promoten. Er zijn speciale trajecten voor jongeren, volwassenen en ouderen.  
““Aandacht voor verkeersveiligheid mag nooit verslappen” ”
Wethouder Leon Geilen.

Hoge prioriteit 

Het thema is niet nieuw. We werken al jaren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Wethouder Geilen zegt: "Aandacht voor verkeersveiligheid mag nooit verslappen. Ieder ongeluk is er één te veel." Helaas is er geen eenvoudige oplossing om ongelukken te voorkomen. Waar het kan, neemt de gemeente maatregelen om de veiligheid te vergroten. Zo zijn de wegen rondom de basisscholen opnieuw ingericht. De veiligheid wordt ook vergroot met extra verlichting, zebrapaden, rotondes, aangepaste snelheid, fietspaden of drempels.

Het verkeersexamen 

Je kunt veel doen om het verkeer veilig te maken, maar het is ook belangrijk dat iedereen zich veilig gedraagt. Dat begint met het kennen van de verkeersregels. "Daar kun je niet jong genoeg mee beginnen," zegt wethouder Geilen. "Het jaarlijkse verkeersexamen is heel belangrijk. Samen met de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) reiken we certificaten uit aan de scholen waar de meeste leerlingen slagen voor het verkeersexamen. VVN heeft ook de route voor het examen met vaste borden aangegeven. Hierdoor kunnen kinderen het hele jaar door oefenen. Zo werken we samen aan een verkeersveilig Sittard-Geleen."