OM in beroep tegen niet bestraffen agent Echt-Susteren

15 apr 2017, 9:02 Nieuws
case law 677940 1280 vrouwe justitia
Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank om een agent uit Echt-Susteren niet te bestraffen voor het onnodig gebruiken van zijn vuurwapen.
Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar tegen de agent geëist.
De agent loste in mei vorig jaar schoten tijdens een achtervolging van een man die een vuurwerkbom naar een woning in Susteren zou hebben gegooid. Later bleek het geen vuurwerk, maar een zware steen te zijn geweest.
De gealarmeerde politie achtervolgde de man en toen die niet reageerde op een waarschuwingsschot werd gericht geschoten. De verdachte werd daarbij geraakt in zijn bovenbeen en enkel.
Het Openbaar Ministerie besloot na onderzoek de agent aan te klagen wegens onnodig vuurwapengebruik tegen een psychotische man die niet wist wat hij deed.
De rechtbank ontsloeg de agent van rechtsvervolging omdat hier sprake zou zijn van putatief noodweer. Volgens de rechtbank mocht hij denken dat er gevaar dreigde, ook al was dit achteraf niet zo.