Onderzoek financiële steun fabrikanten aan nieuwe tabakswinkels

19 mrt , 15:10 Nieuws
sigarettenrek tankstation
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar financiële steun die sigarettenfabrikanten verlenen aan winkeliers bij het openen van nieuwe tabakswinkels.
De NVWA laat dit weten na berichten dat Philip Morris meebetaalt aan nieuwe winkels, vooruitlopend op het naderende verbod op de verkoop van tabak in supermarkten.
Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid laat weten “teleurgesteld” te zijn dat “sommige marktpartijen in het gat springen en nieuwe tabaksspeciaalzaken openen, veelal in de buurt van supermarkten.” Hij reageert hiermee op onderzoek door vakwebsite Distrifood waaruit blijkt dat Philip Morris “royale steun” verleent bij het openen van nieuwe tabakszaken. Het tabaksconcern zou werken met vijfjarige contracten.
Supermarkten mogen vanaf 1 juli van dit jaar geen tabak meer verkopen. “Veel volwassen rokers zullen de komende tijd op zoek gaan naar een nieuw adres”, laat Philip Morris weten. “De tabaksspeciaalzaak biedt een volwassen omgeving waar alleen producten aan meerderjarigen worden verkocht en waar volwassen rokers ook kunnen worden geïnformeerd over betere keuzes dan sigaretten of shag. Met ondernemers die onze toekomstvisie delen, werken wij graag samen.”
De NVWA gaat kijken of de steun door tabaksfabrikanten bij het opzetten van een speciaalzaak valt onder de definitie van reclame.